ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Осъзнатото хранене може да доведе до истинска революция в начина ни на живот!

Много често се храним автоматично, заети с мисли за работата или децата, атакувани от многобройни информации, които достигат до нас чрез медиите, интернет или мобилния телефон.

Това деформира поведението ни на масата.

Непоносими хранителни повели

Опасно и вредно хранене
Опасно и вредно хранене

Представата ни за идеалната фигура и борбата с реални или въображаеми свръх килограми постепенно променя разбиранията ни за това коя храна е полезна и коя вредна, а удоволствието от храненето често е унищожено от чувството за вина и социалните диктати. Към това се прибавя и семейното възпитание, което обикновено включва принципа „да не остане нищо в чинията”. Вече не знаем кога сме гладни и какво представлява истинският здрав глад! Дори изпитваме страх от него.Още по-трудно определяме момента на засищането.

Във властта на емоциите

Всеки от нас е изпадал в ситуацията да се нахвърли на шоколад или друго сладко нещо, за да потисне неустоим глад, който всъщност е фалшив и се оказва трудна за „преработване” емоция. Храната в днешното общество се е превърнала в психологическо средство за преодоляване или избягване на безпокойство.

Тъпчем се с храна, когато се чувстваме зле. Лакомствата заместват блаженството, което детето изпитва, когато е с любящата си майка.

Осъзнато? Какво означава това?

Осъзнатата медитация се състои в съзнателно присъствие в настоящия момент, в наблюдение над околния свят без оценка и осъждане. Следим мислите, които ни обхващат, и чувствата, които те предизвикват, физическите усещания, които следват от това, но преценяваме всичко не като проблем за разрешаване, а просто като фактическа ситуация в момента.

Същият принцип, приложен в храненето, може да доведе до истинска революция в начина ни на живот.

Съзнателното хранене срещу диетите

От години насам лекари, психолози и нутриционисти алармират общественото мнение за опасностите за здравето, до които водят диетите. Човек може да поддържа желаното тегло, без да гладува, като регулира начина си на хранене и си върне забравените усещания за вкус и наслада. Така се възстановява и нарушеният емоционален баланс.

За да отслабнем, трябва да изпитваме удоволствие от храненето. Прилага се простият принцип – ядем само когато сме гладни, спокойно и с наслада. Прекратяваме, когато усетим, че вече се засищаме. Това е тайната на хората, които поддържат винаги едно и също оптимално тегло.

Тогава да си сготвим нещо!

Изберете хубави сезонни продукти – заложете на качеството! Докато ги купувате, мислете за това, което ще приготвите, усетете предварително вкуса и аромата му. Дори едно най-обикновено ястие може да се превърне в шедьовър, ако вложите желание и позитивна нагласа. Когато започнете да готвите, създайте атмосфера на радост и добро настроение. Пийте вода, за да можете да пробвате вкуса с чисто небце.

Три упражнения за усвояване на осъзнатото хранене

1 – Насочете цялото си внимание върху хапката, която слагате в устата си. Разгледайте я добре, помиришете я. Почувствайте различните усещания в устата от текстурата, аромата и вкуса на храната, дали е лютива, хрупкава, мазна и т.н. Дъвчете бавно. Дишайте.

2 – 3а да се научите по-лесно да усещате глада, тренирайте в продължение на 4 дни техниката на забавения глад. Още при първите признаци започнете да дишате бавно в рамките на 3 минути. В следващите 30 минути наблюдавайте спокойно как гладът ви нараства. След това хапнете, като следите как чувството за глад се измества от усещането за засищане.

3 – Изяжте осъзнато някаква„забранена“ за линията ви храна, например шоколад, торта, колбас или пържени картофи. Прекратете, когато почувствате, че вече сте заситени. Не довършвайте порцията, ако вече не изпитвате глад.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *