ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кое растение е хепатопротективно, диуретично и антитоксично? Разберете сега!

Известна легенда разказва за това как учителят на древния индийски лекар Чарака го изпратил в гората да намери и донесе напълно безполезни растения.

Артишок и билки
Артишок и билки

„Учителю, – казал той след завръщането си от гората – ходих три дни в гората и не видях никакви безполезни растения.“ И действително, според думите на американския философ Р. Емерсън, ако не познавате полезните свойства на някой плевел, това не означава, че той няма такива, а че те просто не са открити.

Артишокът е известен на човечеството от хиляди години. С него са се хранели аристократите или тези, които се грижат за здравето си. Гръцките красавици са втривали в косата си сок от артишок, за да имат здрави и лъскави коси. Римляните са го използвали за прочистване на организма си. По-късно са открити неговите свойства да облекчава ревматизъм и диуретичното му действие.

Ястията от артишок са много популярни в древния Рим. „Нито ден без артишок“ – така Плиний Старши описва кулинарните пристрастия на римските аристократи През Средновековието можели да си го позволят само царе и князе.И до сега артишокът се смята за деликатес, вкуса на който могат да оценят само истинските кулинари.

Артишок при диабет

Артишок
Артишок

В резултат на множество клинични изследвания вече е потвърдено, че артишокът има хепатопротективно, диуретично и антитоксично действие. В крайна сметка, артишокът съдържа уникален комплекс от биологично активни вещества: флавоноиди, хининова киселина, инулин, танини, калий, натрий, магнезий, аскорбинова киселина, каротин, витамини B 1 и B 2. Високото съдържание на инулин прави това растение изключително полезно за диабетици.

Цинаринът е богатството на артишока. Той директно се отразява благотворно на черния дроб и бъбреците. Използва се артишоков екстракт, който го съдържа.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *