Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание: Тази козметика може да причини рак на гърдата!

Парахидробензоена киселина е истинското име на парабените, за които все повече се говори. Употребата им всъщност не е от вчера, но едва сега стана обществено достояние фактът, че те са в състояние да смутят хормоналната система на човека.

Неслучайно парабените намират място в козметичната индустрия – те имат антибактериални, противогъбични и следователно консервиращи свойства. Освен за козметични продукти, те се използват за производството на лекарства и храни.

От две години насам се провеждат многобройни изследвания и някои от тях са категорични, че парабените

козметика
Козметиката може да причини здравословни проблеми

могат да въздействат върху рецепторите на естрогените и оттам да причинят проблеми като намалена мъжка плодовитост и рак на гърдата при жените.

Засега в Европа само Дания е забранила два типа парабени – бутил и пропил – като съставки на козметичните продукти за деца под три години. Очаква се изработването на общи нормативи за всички европейски страни.

Има ли ги в природата?

Може да се каже, че да. Намират се в естествен вид в къпините и касиса, в ягодите и ванилията, в сирената, както и в извънредно полезни продукти като прополиса и пчелното млечице.

Те не са вредни сами по себе си, а стават такива при употребата им за производство на различни продукти.

Колко са опасни?

Всъщност резултатите от проведените проучвания са донякъде противоречиви, що се отнася до канцерогенността на парабените. Въпреки това от предпазливост се взимат мерки употребата на 4 вида парабени да бъде строго контролирана и ограничена.

Истината е, че за да бъдат опасни за здравето, дозите трябва да са много по-големи от тези, на които се излагаме, когато използваме козметични средства. Но поради това, че парабени има и в други продукти (хранителни или за домакинството), може да се наблюдава ефект на натрупване, който трудно се контролира.

Нови формули без консерванти

Необходимо е козметичните продукти, особено кремовете, маските и емулсиите, да могат да бъдат съхранявани в пълна сигурност. Повечето от нас използват една опаковка в продължение на няколко седмици, понякога на месеци.

Как да се избегне заразяването им с бактерии, без да се използват парабени?

Единият от начините е бързата пастьоризация, както при млякото. Друг е намаляването на размера на водните частици в крема. Някои марки се доверяват на свойствата на ароматните масла и на витамин Е.

Намаляването на срока на годност е едно генерално решение на въпроса. То вече се прилага при биопродуктите. Не всички консуматори, обаче, са привлечени от това.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *