ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вещество в чая от лайка се бори с рака на гърдата

Изследователите твърдят, че чаша чай от лайка може да помогне да се предотврати развитието на рака. Химическо вещество, което се съдържа в чая от лайка отнема „суперсилите“ на болните клетки. Чаят съдържа апигенин, който отнема част от „силата“ на раковите клетки. Учени от държавен университет в Охайо установяват, че апигенинът може да блокира способността на раковите клетки да живеят по-дълго от здравите, да спре разпространението им и да ги направи по-чувствителни към терапия с лекарства.

Лайката е един от най-популярните източници на апигенин
Лайката е един от най-популярните източници на апигенин

Лайката, магданозът и целината са най-популярните източници на апигенин, но химикалът се среща и в много плодове и зеленчуци,  част от средиземноморската диета.
Химикалът, който действа като противовъзпалително, работи по начин, който кара учените да смятат, че и други хранителни вещества могат да имат подобни ефекти срещу раковите клетки. Апигенинът помага на протеините да коригират аномалиите в РНК – молекулите, носещи генетичната информация – които са отговорни за около 80 на сто от случаите на рак.

Професорът по молекулярна генетика Андреа Досеф, от университета в Охайо, казва: „Ние знаем, че трябва да се храним здравословно, но в повечето случаи не сме сигурни защо, но тук виждаме благоприятен ефект върху здравето, дължащ се на елемент от храната.“ Тя допълва, че връзката на апигенина и специфичните протеини може да се окаже много важна за разработване на потенциална успешна превенция на рака.

Раковите клетки виреят благодарение на способността си да подтискат процес, които би ги убил, но изследователите установяват, че апигенинът може да попречи на клетките на рака на гърдата  да подтискат този процес.

Голяма част известните ни ползи от хранителни вещества се дължат на епидемиологични проучвания, които показват силни положителни взаимоотношения между приема на определени храни и по-доброто здравословно състояние. В повечето случаи е загадка как реално работят молекулите на тези храни в тялото, по-специално  при тези, свързани с понижаването на риска от рак. Изследователите казват, че апигенинът се свързва с около 160 протеина в човешкото тяло, което предполага,  че и други хранителни добавки могат да имат подобен широкообхватен ефект върху здравето.  За разлика от повечето лекарства, които са насочени само към една молекула.

Изследователите, чиито заключения са публикувани в онлайн  бюлетина на Националната академия на науките, оприлават техниката си на „риболов“ за протеини в клетките. Професор Досеф каза: „Можете да си представите всички потенциално засегнати протеини като малки рибки в голяма купа. Ние ги поставяме в купа и ефективно „примамваме“ тези от тях, които могат да формират взаимодействие. Можем да видим как протеините и апигенинът се свързват един с друг.“

Експериментите установяват, че апигенинът се свързва с протеини, които имат  три специфични функции. Сред най-важните от тях е известният като hnRNP А2, който влияе на информационната (матрична) РНК, необходима за производството на специфичен протеин. Аномалиите в тях са причина за около 80 % от всички ракови заболявания. Изследователите установяват, че връзката между апигенина и протеина hnRNPA2 възстановява функцията на иРНК в клетките, причиняващи рак на гърдата, което ги прави по-чувствутелни към химиотерапевтично лечение. Професор Досеф добавя, че използването на хранителния елемент, активира унищожаването на раковите клетки.

Благоприятните ефекти на апигенин са разнообразни и могат да се появят с течение на времето. Сега учените ще тестват дали определени дози от хранителната добавка могат да предотвратят рака при мишките.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.