Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим със студените крака?

Студените крака могат да бъдат често срещан проблем при хора с лошо кръвообращение. Краката изстиват, когато недостатъчно кислород и кръв достигат до тях, когато циркулацията се подобрява, проблемът  изчезва.

Но студените крайници могат да са симптом за здравословни проблеми, като анемия, синдром на хронична умора, синдром на неспокойните крака, периферна невропатия или увреждане на нерв, диабет, хипотиреоидизъм, хипотермия и други. Небалансирано хранене, злоупотребата с алкохол и прекомерно пушене също са фактори, които спомагат за състоянието.  Ако студените крака са придружени от допълнителни симптоми като промени в цвета на кожата, изтръпване, отворени рани, мехури и загрубяла кожа, незабавно потърсете лекарска помощ.

Студените крака може да са симптом за здравословни проблеми
Студените крака може да са симптом за здравословни проблеми

Ето някои домашни методи за справяне с проблема.

  1. Масаж със затоплено масло

Масажът на краката е прост терапевтичен начин за затопляне на краката. Той стимулира притока на кръв към крайниците. Редовният масаж действа профилактично срещу други проблеми с краката.

  • Загрейте зехтин, кокосово или сусамово масло за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня. Нанесете затопленото масло върху студените крака и масажирайте нежно, но с натиск, от петите до глезена в продължение на 10 минути. Повторете върху другия крак. След масажа обуйте памучни чорапи. Правете това всеки ден преди лягане, ако е необходимо и през деня.
  1. Хидротерапия

Хидротерапияте е един от най-простите варианти, които можете да опитате у дома си, за да стоплите краката си. Чрез топлата вода се подобрява кръвообращението, а студената вода облекчава симптомите.

  • Напълнете две ванички за крака – единия със студена, а другия със топла вода. Седнете удовно и потопете краката в студената вода за 2 минути, а след това в топлата за 1 минута. Продължете така около 15-20 минути. Подсушете и обуйте памучни чорапи.

За добавяне на спа нотка, можете да добавите няколко капки етерично масло от джинджифил, розмарин, мента или кипарис във водата.

  1. Правете упражнения за крака

Движението на краката е важно, защото така се подобрява кръвообращението и се укрепват кръвоносните съдове.

  • Изправете се на върховете на пръстите на краката си в продължение на минута, след което бавно застанете на петите си. Повторете процедурата в продължение на 10 минути.
  • Седнете и завъртете глезените в посока на часовниковата стрелка и след това обратно около 10 до 20 пъти.
  • Използвайте пръстите на краката си, за да вземете парче плат или някакъв друг предмет от пода.
  1. Бани с английска сол

Друг лесен метод е да накисвате краката си във вода с английска сол. Топлата вода ще загрее краката ви, а магнезиевият сулфат  в английската сол ще осигури магнезий на организма. Недостигът на магнезий е една от причините за студени крака и ръце.

  • Смесете ½ чаша английска сол в малка вана, пълна с топла вода. Изчакайте, докато солта се разтвори. Накиснете краката си в нея в продължение на 15 до 20 минути. Правете тази процедура два пъти седмично.
  1. Джинджифил

Джинджифилът стимулира кръвообращението и може да подпомогне борбата със студените крайници. Той съдържа съединения, които имат затоплящ ефект върху тялото.

  • Сварете 1 супена лъжица нарязан джинджифил в две чаши вода в продължение на 10 минути. Прецедете, добавете малко мед и го пийте по 2 или 3 пъти на ден.
  • Сварете шепа джинджифил, нарязан на филийки. Оставете да се охлади и накиснете краката си в този разтвор за 15 минути.
  1. Зелен чай

Зеленият чай се смята за ценен природен лек на студените крака. Пиенето на зелен чай подобрява функционирането на съдовете, които пренасят кръвта в тялото.

  • Пийте по 2 – 3 чаши зелен чай през целия ден. Запарете, за 5 минути, 1 чаена лъжичка листа от зелен чай в чаша с топла вода.
  • Запарете 3-4 пакетчета чай в голяма тенджера с гореща вода за около 10 минути. След това накиснете краката си в тази запарка.
  1. Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа съединение, наречено капсаицин, който помага за подобряване на притока на кръв в цялото тяло. Той ще затопля краката и облекчава подуването и изтръпването им.

  • Сложете 1 чаена лъжичка лют червен пипер в чифт дебели чорапи. Сложете тънък чифт чорапи, после дебелите чорапи поръсени с лют червен пипер върху тях.
  1. Ходете боси 

Ходенето бос рано сутринта е един от най-добрите начини за стимулиране на кръвообращението. Това просто упражнение е много добро за лечение на студени крака. Ходенето бос  укрепва мускулите, сухожилията и ставните връзки на краката, глезените и прасците. Ходете всяка сутрин боси в продължение на 30 минути. Това ще ви помогне да се радвате на добро здраве и отлична циркулация на кръвта.

  1. Увеличете приема на желязо

Страдащите от анемия често имат студени ръце и крака. Това се случва, защото ниските нива на хемоглобина влияят върху правилното достигане на кислорода до органите и тъканите. Жените на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 18 мг желязо на ден, а мъжете в същата възрастова категория – от 8 мг дневно.

За да добавите необходимите дози, яжте богати на желязо храни като ябълки, леща, черен дроб, червено месо, спанак, соево брашно, тофу, бадеми, сушени кайсии, маслини, обогатени зърнени закуски, стриди и аспержи.

  1. Яжте храни, богати на магнезий

Магнезият е друго хранително вещество, необходимо за добрата циркулация и усвояването на витамин D.  Тялото не може да се съхранява магнезий за много дълго, така че е важно правилните храни да са включени в балансираната диета. Възрастните жени се нуждаят от 300 мг магнезий дневно, а мъжете се нуждаят от 400 мг.

Храни, богати на магнезий са спанак, къдраво зеле, ряпа, горчица, броколи, морски водорасли, авокадо, краставици, зелен боб, печени картофи, пълнозърнести храни, тиквени семки, сусам и бадеми.

В допълнение към тези методи помнете, че спортът ще подобри състоянието ви и ще стимулира правилната циркулация, не пушете, практикувайте йога и дръжте нивата на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар в норма. Всичко това, съчетано с балансирано хранене ще допринесе за добро здравословно състояние на организма ви.

Чорапите BIOMAGNETIC POWER ще ви помогнат да се справите с проблема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.