ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учени: препечените филии, картофите и чипсовете са канцерогенни!

Ново проучване, проведено от агенцията за хранителни стандарти във Великобритания, установява, че препечените филии, картофите и чипса са опасни за здравето, съобщава британският „Телеграф“. Целта на изследването е да установи количеството акриламид в различните храни.

Съединението, който е доказан канцероген, се образува от реакцията между аминокиселини, захарите и вода намерени в картофите и хляба. Това се получава, когато те са подложени на температури над  120 ° С. Проблемът е, че картофите и чипсовете са най-апетитни, когато са по-препечени, но това гарантира и по-високи нива на акриламид.

Официалното изследване показва големи разлики в нивата на акриламид в зависимост от това колко време е приготвяна храната. Чипсовете готвени най-дълго време регистрират съдържание на 1,052 микрограма акриламид на килограм, което е 50 пъти по-високо, отколкото в партидата с най-ниски нива на химикала.

Препечените филии съдържат високи нива на
Препечените филии причиняват рак

Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма на килограм, което е 80 пъти повече от партидата, готвена най-кратко. Тази тенденция се запазва и при препечените филии, където леко запечените, съдържат 9 микрограма от химикала на килограм, а препечените – 167 микрограма.

Професор Гай Поппи, главен научен съветник на Агенцията по храните, заяви: „Анализът на резултатите показва, че високите нива на акриламид в храната, увеличават риска от рак.“ Той допълва, че не казва да се спре яденето на  тези храни, но е добре чипсът да се приготвя вкъщи и да се пържи до светло златист цвят, а не до кафяво.

Акриламидът се съдържа във високи количества и в кафето, бисквитите и сладкишите. Специалистите все още не знаят какви са максималните здравословни нива на химикала в храната, но за водата в ЕС е прието ограничение от 0.1 микрограм на литър, което е значително по-малко от установеното количество в представените по-горе  храни и напитки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.