ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Без захар само за девет дни – по-добро здраве!

Изключването  на захарта само за девет дни ще подобри здравето ви
Изключването на захарта само за девет дни ще подобри здравето ви

Ново проучване доказва, че захарта в менюто ни увеличава рисковете за здравето, независимо от това дали увеличава приема на калории. Намаляване приема на захар драстично подобрява здравето ни само за девет дни, съобщава telegraph.co.uk.

Проведено е проучването върху деца, страдащи от затлъстяване. Резултатите показват, че кръвното налягане и холестерола значително са се подобрили,  за по-малко от две седмици.

Изследователите казват, че захарта не е вредна заради калориите, а заради натоварването, което причинява на тялото. Изследването разглежда ефекта, който има ограничаването на захарта върху метаболитния синдром и неговото въздействие върху увеличаването на риска от редица заболявания – сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2. Синдромът може да доведе до високо кръвно налягане, високи нива на глюкоза в кръвта, мазнини около талията и да повиши нивата на холестерола. Проучването установява, че тези, които изключват захарта от менюто си, намаляват кръвното си налягане, холестерола, подобрява се функцията на черния им дроб, а нивата на инсулина им намаляват с една трета.

В изследването участват 43 деца, които са на възраст между 9 и 18 години. Те са били затлъстели и са имали поне едно хронично заболяване. Децата спазват хранителен режим в продължене на девет дни, който включва леки закуски и напитки с ограничен прием на захар. Диетата имала същите нива на протеини, въглехидрати и калории, както и досегашния им режим на хранене, но са изключени въглехидратите от захарта, съдържаща се в гевреците, зърнените храни и тестените изделия. Преди началото са отчетени нивата на глюкозата в кръвта, кръвното налягане и поносимостта към глюкоза.

Захарта в хранителния план е намалена от 28 до 10 на сто, а фруктозата от 12 до 4 на сто от общите калории. Резултатите показват, че този режим води до рязко подобрение на здравето.

Диастолното артериално налягане се понижава с 5 мм, триглицеридите са спаднали с 33 точки, лошият холестерол е понижен с 10 точки, а тестовете за чернодробна функция са се подобрили.

Водещият автор, д-р Робърт Лустиг, заявява: „Това проучване показва, че захарта влияе върху метаболитния синдром, но това не се дължи на калориите.“

Жан-Марк Шварц, старши автор на доклада, добави: „След само девет дни от изключването на захарите, резултатите са драматични и последователни.“

Тези открития подкрепят идеята, че е изключително важно децата да се хранят здравословно и да бъде ограничен приемът им на захар.

Жан-Марк Шварц  казва: „Когато изключихме захарта от хранителния режим на децата, те се започнаха да се чувстват сити по-бързо.Казаха ни, че имат чувството, че приемат много повече храна, но калориите не се бяха променили, а само количеството на захар в храната.“

Д-р Лустиг допълва, че: „Калориите от захарта са най-лошите, защото в черния  дроб се превръщат в мазнини, засилват инсулинова резистентност, повишават риска от диабет и заболявания на сърцето и черния дроб.“

Трейси Паркър, диетолог в британската фондация, казва: „Това проучване е интересно, но имаме нужда от повече изследвания, за да се потвърдят тези факти. Предишни проучвания сочат, че приемането на твърде много добавена захар увеличава риска от развитие на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, хипертония и висок холестерол, заради повишения калориен прием, което от своя страна води до затлъстяване.“

Преработените храни могат да съдържат изненадващо количество захар. Ето какво можете да изключите от хранителния си режим, за да намалите приема на захар:

Сладкарски изделия и консерви – До 27 % от дневния прием на захар.

Безалкохолни напитки – 25 % от дневния прием на захар.

Бисквити, кифли, торти – 20 % от дневния прием на захар.

Алкохолни напитки – 11 % от дневния прием на захар.

Млечни продукти – 6 % от дневния прием на захар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.