ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СУМАМЕД / SUMAMED

Съдържа азитромицин, микрокристална целулоза, натриев лаурил сулфат, магнезиев стеарат

Предназначение

сумамед
Сумамед се справя успешно с бактериалните инфекции

СУМАМЕД е макролиден антибиотик – лекарствен продукт с антибактериално действие за системно приложение. Предлага се под формата на таблетки от 125, 250 и 500 мг или на сироп.

Със СУМАМЕД се лекуват инфекции, причинени от патогенни микроорлганизми – на дихателните пътища, включително ларингит, фарингит, тонзилит, бронхит, пневмонии; инфекции на кожата и меките тъкани, импетиго, червен вятър; лаймска болест в начален стадия; полово предавани инфекции.

Как се приема

Терапията със СУМАМЕД се определя от лекар – става дума за дозировка и продължителност на лечението, и зависи от диагнозата и общото състояние на пациента. Така например при полово предавани инфекции антибиотикът СУМАМЕД се приема само един ден, но дозата е един грам, съответно 2х500 мг или 4х250. При инфекции на дихателните пътища лекарството се приема в продължение на три дни, като приемът е еднократен в рамките на деня, а дозата е 500 мг. По същия начин се препоръчва и лечение на кожни инфекции и възпаления на меките тъкани.

Диагнозата еритема мигранс (лаймска болест – ранна фаза) налага петдневен лечебен цикъл, като през първия ден се приемат 4х250 мг, а през всеки следващ еднократно дневно по 500 мг.

Таблетки или капсули СУМАМЕД трябва да се поглъщат цели, с достатъчно вода, един час преди или два часа след хранене. При малки деца с тегло под 45 кг се прилага сироп СУМАМЕД. Точната дневна доза изчислява лекар в зависимост от възрастта и теглото на пациента.

Възможни нежелани ефекти

Често лечението със СУМАМЕД причинява дискомфорт в стомашно-чревния тракт – болки, гадене, метеоризъм, диария.

Съобщавно е също за главоболие, замаяност, изтръпване на крайниците, обриви и сърбеж, промени в кръвната картина. Описвани са и различни алергични реакции като обриви, зачервяване и сърбеж, отоци, затруднения при преглъщане и дишане, замайване и световъртеж, болки в гърдите, функционални нарушения на черния дроб и бъбреците.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СУМАМЕД не се прилага при алергия към един или повече компонента на продукта.

Този антибиотик налага индивидуална преценка за безопасност при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Бременни и кърмачки приемат СУМАМЕД само в краен случай и под медицински контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

СУМАМЕД не трябва да се приема едновременно с антиациден продукт; паралелният прием е възможен, ако се спазват времеви паузи – антибиотикът предхожда с час или следва с два антиацидния продукт.

Специална преценка изисква терапия, съвместяваща СУМАМЕД с циклоспорин, антикоагуланти, дигоксин. Някои лекарствени съчетания на СУМАМЕД могат да предизвикат ерготизъм – т.е. посиняване на крайниците и накуцване.

__

Усреднена цена в аптеките – 16 лв за тритаблетки х 500 мг, или 17 лв за 6 таблетки х250 мг, или 10 лв за 20 мл сироп

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *