ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„Мързеливото око” може да доведе до по сложни зрителни увреждания

Моля ви за съвет, тъй като имам променливо влошаване на зрението. Имам късогледство и астигматизъм на лявото око, което е „мързеливо“. Не мога да разбера защо има дни, в които виждам много добре с това око и зрението ми е също като на дясното око. След ден-два обаче зрението пак ми се влошава и започвам да виждам размазано с болното око. Имам ли шанс да си оправя зрението на това око без очила или някаква друга външна корекция?

Гинка Стефанова – Плевен

Вие страдате от амблиопия. Това е медицинският термин, определящ състояние, при което зрението в едното око е намалено, защото окото и мозъкът не функционират заедно и правилно. Самото око изглежда видимо непроменено, но зрението му е намалено, тъй като мозъкът предпочита другото око за въз¬произвеждане на образи. Това състояние се нарича „мързеливо око“. Амблиопията е най-честа¬та причина за нарушено зрение в детска възраст. Състоянието засяга приблизително 2-3 на 100 деца. Ако не се лекува успешно в ранна детска възраст, амблиопията обикновено продължава и в зряла възраст, което е най-честата причина за монокулярни (на едното око) зрителни увреждания, както при деца, така и при възрастни.

Амблиопия може да възникне в резултат на всяко състояние, което засяга нормалното развитие на зрението и в двете очи. Най-честата причина за развитието на амблиопия е кривогледството (страбизъм). Понякога такова състояние настъпва при наличието на късогледство, далекогледство, астигматизъм или катаракта само на едното око.

Симптомите са: дивергентно или конвергентно кривогледство, кривене на очите, нарушено пространствено ориентиране, когато очите не се движат едновременно.          

 КАК СЕ ПРОВЕЖДА ЛЕЧЕНИЕТО?

Лечението на амблиопията при децата включва приучване на детето да използва окото с намалено зрение. В момента най-често се използват два метода за постигане на тази цел. В по-силното око, веднъж на ден, се поставят капки атропин, с цел временно размазване на зрението, така че детето да използва окото, страдащо от амблиопия. Вторият метод е в продължение на няколко седмици или месеци да се поставя непрозрачен пластир на по-силното око.

Лечението с атропин и превръзка на окото стимулира зрението в по-слабото око и помага за по-пълноценно развитие на делът от мозъка, който отговаря за възпроизвеждане на образите. Доскоро се смяташе, че лечението на деца и тийнейджъри между 7 и 17-годишна възраст не дава добри резултати. Нови изследвания обаче доказаха, че възрастта сама по себе си не е причина за отказ от лечение на болестта.

ЛЕЧЕНИЕ НА ВЪЗРАСТНИ

Не е доказано дали лечението на амблиопия при по-възрастни пациенти би дало положителни резултати, тъй като зрителната система се развива най-бързо в ранна възраст, когато се изграждат и сложните връзки между очите и мозъка. Учените днес проучват дали лечението при възрастни може да подобри зрението.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “„Мързеливото око” може да доведе до по сложни зрителни увреждания

  1. Pingback: Лечение на лениво око в пълна тъмнина | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *