Проблемите с вегетативната нервна система трябва да се лекуват комплексно

Здравейте, бихте ли ми казали какво е лечението на вегетативната дистония? Това заболяване неврологично ли е или психично? Имам приятелка, която от З години страда от него и не може да се излекува. Диагнозата и е нарушение на вегетатив­ната нервна система. Кьм какъв лекар да се обърне?

Анелия Янева – Смолян

Вегетативната нервна система координира вътрешните органи и сис­теми, кръвоносните съдове и жлезите с вътрешна секреция в организма. Тя осигурява двигателната и психичната дейност, дейността на сърдечносъдо­вата система и обменните процеси в човешкия организъм по време на психи­ческа и физическа активност. Същес­твува тясна връзка между мисленето, съпътстващите го емоции и системите на нашето тяло. Затова оплаквания от главоболие, виене на свят, сърцебиене, болки в стомаха, изтръпване на край­ниците и т.н. много често се дължат на проблеми с вегетативната нервна система. Най-често поставените „диа­гнози” са невровегетативна дистония, Мениеров синдром (когато горните оп­лаквания са придружени и от пристъпно главоболие), невроза, сърдечна невроза, депресия и др.

Ако не се вземат навременни мерки, подобни оплаквания често се превръщат в хронични и ни съпътстват цял живот. Пациентите изпадат в стресови невро­тични състояния и разбиват психосома­тични заболявания.

При подобен род оплаквания съвре­менната медицина изисква точно и на­временно поставяне на диагнозата чрез прецизни изследвания.

Компютърните изследвания на не­рвната система, които се провеждат при описаните по-горе симптоми, имат следните цели:

 • да се установи дали заболяването е на физиологична основа, или има функционална промяна или увреждане на някои орган.
 • има ли промяна във функциите на главния мозък, нарушено ли е оросяването му;
 • има ли съдови изменения, които затрудняват кръвообращението на крайниците и др.

Лекарско задължение е да се изклю­чат всички съмнения чрез необходимите изследвания на централната, перифер­ната и вегетативната нервна система. Едва тогава може да се пристъпи към назначаване на лечение.

Лечението на заболяванията на ве­гетативната нервна система винаги е комплексно. В зависимост от специфика­та на всеки отделен случай в лекуващите екипи се включват и различни специалис­ти: невролог, неврофизиолог, психолог, физиотерапевт, ендокринолог и др. В общия случай лечението е медикамен­тозно, съчетано с методите на алтер­нативната медицина и комбинирано с психотерапевтични сеанси. Във всеки от неговите етапи е необходимо активно­то и съзнателно участие на пациента и неговите близки, което реално ускорява положителния лечебен ефект.

БОЛЕСТ ЛИ Е НЕРВНОВЕГЕТАТИВНАТА ДИСТОНИЯ?

Невровегетативните оплаквания като изпотяване, световъртеж, сухота 6 устата, напрегнатост, изтръпване, студени крайници и др. са често срещани и при мъжете, и при жените.Те са про­ява на специфична реакция на нервната система на човека при различни ситуа­ции. Най-често поставяната диагноза в такива случаи е невровегетативна дистония. Симптомите са наглед бе­зобидни, не са съпроводени с болков синдром и не се отразяват драстично върху общото здравословно състояние, поради което пациентите често ги пре­небрегват. Тези субективни оплаквания обаче могат да са проява не само на невинно нервно-психично състояние, а и на някакво съществуващо вътрешно или неврологично основно заболяване, което да не дава друга клинична картина и да не е забелязано от болния.

Съществуват хора с по-особени ха­рактеристики на вегетативната нервна система, която реагира неадекватно на обикновени дразнители – в случая с обилно изпотяване по гърба, ръцете и краката, нервност, главоболие, главо-замайване и др.

При наличие на такива симптоми, проявени с наглед безпричинна продъ­лжителност във времето, пациентът следва да потърси компетентна лекар­ска помощ от невролог.

Всеки организъм е една индивидуалност и подходът във всеки конкретен случай трябва да бъде различен, това е и задачата на лекаря при снемане на анамнезата и извършване на рутинния преглед на пациента.

За целта е необходимо след щател­на анамнеза и подробен специализиран неврологичен преглед да се направи подробно изследване на централната и вегетативната нервна система, както и изследване на определени хормони по преценка на лекаря.

Лечението може да комбинира меди­каменти, диетичен режим, препарати на растителна и билкова основа, както и физиотерапевтични процедури, назна­чени след консултация със специалист-физиотерапевт. При необходимост в лечебния процес се включва и психолог-психотерапевт.

Материалът е от в-к „Доктор”


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Болести на нервната система /мозък и глава/ » Любопитно

Автор

1 Коментар »

 1. Здравейте, вегетативната дистония е следствие на липсата на духовен живот, или неправилен и вреден такъв.
  Когато преди 100г. хората са били доста по вярващи и на църква са ходили и прочее, тогава нещата са били наред.
  Но сега станахме мн. умни и знаещи, отдалечихме се от Православната духовност, прегърнахме източния окултизъм, грубия материализъм и сектите дори, и това са последствията.
  Сами си определяме начина на живот, и удоволствието и личната воля са водещи в поведението ни, и оттука започва дисбаланса между човека и Твореца….
  Но който иска и има силата да си наложи качествено нов начин на живот, според Вечните истини и заповеди на Господа Христа Бога, които се съхраняват в чист вид единствено от Православието, ще успее да се справи с тежестите на живота каквито и да са те.
  Господ е Лекар на нашите души и тела, Вседържител и Спасител за всеки човек, за всеки…
  Нужно е изпълняване на Вечните заповеди, повтарям изпълнение е нужно.
  Щото ние на думи казваме Да-Да, но на дела Не-Не. По делата им ще ги познаете, е казано в Библията. Думите трябва да се покриват с дела!
  Да не забравяме че човек е безсмъртно творение, и ще дава отчет на Господа за земния си живот, но това е вече друга тема…

  Коментар by бай Иван — 19.06.2012 @ 20:10

Напишете коментар


Още по темата

7 начина за превенция на високото кръвно

Високото кръвно налягане е една от най-големите заплахи за здравето ни. Милиони страдат от него. Но има начин да го държим в нормалните му граници. А защо е толкова важно да го снижим? Защото иначе рискът от инфаркт и инсулт нараства неимоверно. Предлагаме ви няколко начина, които са по-лесни, отколкото си мислите.

Сривът във вегетативната нервна система обърква целия организъм

Това не е болест, а само комплекс от симптоми, но с времето може да доведе до развитие на много сериозни заболявания.

Митове и истини за хипотонията

Симптомите при понижаване и повишава­не на налягането може да бъдат едни и същи: главоболие, тежест в тила, световъртеж, пулсираща болка в слепоочието, сърцебиене, тъпа или пронизваща болка в сърцето, гаде­не, загуба на апетит, слабост, умора, раз­дразнителност, нервност, безсъние.

Проблеми с вегетативната нервна система докарват световъртеж

Аз съм на 25г. проблемът го имам още от ученическите години. Имам силно главоболие и световъртеж. Досега са ми правени неколкократни изследвания на кръвта, очните дъна. Изследванията не са показвали отклонения от нормалните параметри.