Екстрасистоли може да се появят поради много фактори

Аз съм на 35 години. Оплакванията ми започнаха преди около 7-8 месеца и положението вече Ш става отчайващо. Преди време след физическо натоварване усетих слабост по време на работа и в ДКЦ-то се оказа, че имам прескачане на сърцето, т.е. камерни екстрасистоли. Казаха ми. че не е нищо сериозно и е следствие на физическата и емоционалната преумора. След време започнаха да зачестяват и да ми създават дискомфорт в гърлото и гърдите. Тогава започнаха да се появяват на всички ЕКГ, които съм правил. Предписаха ми бета-блокера корвитол. Пих го няколко дни, но от него започна да ми се забавя пулсът и да ми пада кръвно¬то налягане. Работя като строител и работата ми изисква пълна концентрация, затова лекарят ми намали дозата. Пих го почти 5 месеца, но ефектът беше нулев. През това време екстрасистолите нараснаха до 8-10 в минута. Започнах да се задъхвам и като че ли не ми достига въздух. Стягането и пробождането в сърдечната област станаха постоянна част от денонощието. Преди две седмици личният ми лекар ме изпрати на кардиолог. Поставиха ми холтер и резултатите за 21 часа и 35 минути бяха – 3876 мономорфни камерни екстрасистоли в дясно. Кардиологът ми предписа лечение с пропаст ад, а за да мога да спя нощем – по 1 таблетка атаракс. Резултатите от кръвните изследвания показват само по-висок холестерол. Кардиологът ми каза, че нямам исхемия. Нямам проводни нарушения и ритъмът на сърцето бил синусов (не зная какво означава това). Диагнозата е  предсърдно мъждене и първична хипертония. Лекарят ме увери, че ако си пия хапчетата, ще се почувствам добре. Но вече 10 дни няма никакъв ефект. Прескачанията нито престанаха, нито намаляха.Моля ви, дайте ми повече информация за моето заболяване, посъветвайте ме какво да правя, защото вече съм отчаян. Работата ми е много тежка, но имам малки деца, за които все пак трябва да се грижа!

Михаил Тодоров – Варна

Екстрасистолите са преждевременни съкращения на сърцето. За определяне на опасността от екстрасистолните аритмии е необходимо да се направи сериозен анализ на много предварителни изследвания. 24-часовият холтер, ехокардиографията и стрес-тестът са определящи за диагнозата, ако екстрасистолите са от сърдечен характер. Трябва да се определи видът им и дали имат органичен характер. Ако са органични, се лекува сърдечното заболяване. Ако проблемът е друг, трябва да се направят изследвания и лечение на други органи и системи.

ВНИМАНИЕ!

Често не се прави разлика между дихателната аритмия и екстрасистолите. При дихателната аритмия импулсите на сърцето са правилни, но не са на еднакви интервали. При вдишване сърдечната дейност се ускорява, а при издишване се забавя. Това се регулира от нервната система. Тази аритмия се среща при юноши и емоционално лабилни хора. Прогнозата при нея е благоприятна и не говори за сърдечно заболяване. Физическото натоварване е за препоръчване.

При екстрасистолната аритмия са налице преждевременни съкращения на сърцето под влияние на различни фактори. Те могат да бъдат неврогенни, органични или токсични. Неврогенните са най-чести и се предизвикват от напрежение, преумора, безсъние и др. Наблюдават се при здрави хора, обикновено в покой и преминават при физически натоварвания. Наличието на екстрасистоли изисква по-чести посещения при кардиолог и точно определяне на диагнозата и лечението им.

Материалът е от в-к „Доктор”Публикувано в категории: Любопитно » Сърце и кръвоносна система

Автор

7 Коментара »

 1. Аз се излекувах.Опитах много видове лечения.Накрая стана случайно.Ако някой се интересува,да ми пише.Lavrak@abv.bg

  Коментар by иво николов — 24.04.2012 @ 22:31

 2. [...] инсулт, мозъчна исхемия, периферна артериална болест, предсърдно мъждене и [...]

  Коментар by Може ли да се намали рискът от инфаркт и инсулт? | Лекува нет — 09.05.2012 @ 15:28

 3. [...] при физическо и психично напрежение. Казаха, че имам екстрасистоли. Какво пред­ставляват и опасни ли [...]

  Коментар by Екстрасистолната аритмия се среща най-често | Лекува нет — 19.06.2012 @ 15:29

 4. Това няма лечение, каквото и да си говорим това е положението.Може да спрат временно и после пак е появяват.Знам го от личен опит.

  Коментар by petko — 20.06.2012 @ 16:46

 5. Trqbva da si si napravite pregled na (6titovidna jleza), za hormonalni problemi.
  S bilki se podurja tova polojenie:
  zdravec kruven 3 na den, ili kogato ima nujda
  glok (plod i lista).

  Коментар by Светломир — 15.09.2013 @ 0:16

 6. Надявам се,че ще бъда полезен cor compositum е лекарство,което може да ви помогне,да излекувате екстрасистолите!Това са инжекции,които се бият по схема!За жалост не се предлагат в България,но могат да бъдат закупени от Австрия или Белгия!Пожелавам ви да сте здрави!Вашите мисли също могат да ви помогнат!:)

  Коментар by cvetoslavvv — 19.03.2014 @ 23:28

 7. zdr tezi indjekcii pishesh che se biat shema kakva e tia

  Коментар by pepism58 — 31.08.2014 @ 14:09

Напишете коментар


Още по темата

Екстрасистолната аритмия се среща най-често

От известно време имам нарушения на сър­дечния ритьм главно при физическо и психично напрежение. Казаха, че имам екстрасистоли. Какво пред­ставляват и опасни ли са?

Емоциите причиняват екстрасистоли

Когато контракциите на сърцето настъпват по-рано от нормалното, лекарите говорят за екстрасистоли. Те се усещат като силен тласък на сърцето, последван от мълчание или замиране в гърдите.