Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Осъзнатата медитация на Джон Кабат-Зин – ето как може да ви помогне!

Оттеглете се за малко от ритъма на всекидневието и всички проблеми ще станат по-лесно преодолими. Медитацията може да направи деня ви лек и приятен от сутринта до вечерта.

Медитацията може да промени човека. Тя отдалечава тъжното настроение и стреса, помага срещу депресивни състояния, връща енергията, дори дава нова гледна точка към света. Съществуват различни методи, но много популярна напоследък е така наречената осъзната медитация. Тя е въведена в практиката от американския професор по медицина Джон Кабат-Зин. Многобройни изследвания подчертават благоприятния й ефект върху структурата на мозъка, емоциите и имунната система, както и срещу стреса. Някои лекари използват метода за преодоляване на болката или при хипертония, други – при хронични заболявания като диабет или при онкоболните.

Осъзнатата медитация ни кара да живеем в настоящия момент и да се радваме на малките удоволствия на живота.

Джон Кабат-Зин
Джон Кабат-Зин

6:00 часа – Леко събуждане

Часовникът звъни прекалено рано според вас? Не пускайте веднага радиото или компютъра. Първо се опитайте да разберете какво става във вашето тяло. „Пътувайте” из него, почувствайте ходилата си, пръстите на краката, петите, глезените. „Изкачете” се така до лицето и върха на главата. Заслушайте се в дъха си. Протегнете се. Ако всяка сутрин отделяте няколко минути за това упражнение, денят ви ще започва с лекота и настроението ви ще бъде опазено от негативни мисли. Моментите на спокойствие и тишина са от съществено значение за здравето на градския човек, чието всекидневие преминава в напрежение, шум и бързане.

8:00 часа – Без нерви в градския транспорт

В претъпкания автобус или в метрото няма свободни места и не можете да седнете, за да почетете спокойно вестник или книга. Не се поддавайте на изкушението да се заровите в мобилния си телефон, за да проверите есемесите и имейлите. Отложете още за малко активното начало на деня. Затворете очи, заслушайте се в дишането си – нищо не е по-важно от движението на въздуха в дробовете ви. „Закрепете“ се към този ритъм, за да изолирате паразитните мисли, повечето от които са негативни.

15:00 часа – Заобикаляне на стреса

Шефът ви поверява сложна и спешна задача. Излизате от бюрото му в паника, че няма да ви стигне времето да я изпълните. Не се поддавайте на стреса. Отделете само 5 минути, за да си върнете хладнокръвието. Седнете на стол, затворете очи, вдишвайте с издуване на гърдите и корема и издишвайте, като ги прибирате навътре. Почувствайте преминаването на въздуха през ноздрите и гърлото. Ако ви нападне обезпокоителна мисъл, заобиколете я, като се съсредоточите върху дишането си.

20:00 часа – Спокоен дом

Вече сте се прибрали, но съзнанието ви все още е заето с вашите служебни въпроси. За да се откъснете от тях, избягвайте автоматичните действия. Не пускайте по навик веднага телевизора, използвайте момента на приготвяне на вечерята, за да преминете плавно от служебния към личния живот. Не приемайте приготвянето на храната като досадно задължение, а извлечете от това удоволствието, че сте си вкъщи и се грижите за любимите си хора. Вгледайте се в зеленчуците, усетете ги с пръсти, съсредоточете се върху това, което правите – миене, белене, рязане…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *