ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарите са категорични: Този начин на живот предпазва от рак!

За медицината няма съмнение в това, че съществува силна връзка между хигиената на живот, околната среда и риска от онкологично заболяване. Доколкото сами можем да се предпазим, би било голяма грешка да не го направим!

Някои наши навици ни помагат да бъдем по-устойчиви срещу рака. Пълната защита не може да бъде гарантирана, защото това, което е ефикасно при едни, не предпазва непременно и други. Намесват се също генетични и хормонални фактори. Но все повече лекари твърдят, че ракът е сред болестите, от които можем успешно да се предпазим.

ракови заболявания
Как да се защитим от рак?

По-малко алкохол

Консумацията на З до 6 чаши вино седмично увеличава риска от рак на млечната жлеза с 15%, твърдят специалисти от Американската медицинска асоциация. Европейско проучване от 2013 г. потвърждава, че една чаша вино дневно повишава опасността от рак на хранопровода, дебелото черво и гърдата. Червеното вино в умерено количество се оказва превенция единствено срещу рака на белите дробове. Продължават и дебатите за ползата от полифенолите, съдържащи се в него.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
– Най-добре е да се намали консумацията на алкохол. Не съществува праг на количеството, под който рискът от рак да е нулев.

Без цигари

Далеч пред всички други рискови фактори цигарите доказано водят до различни онкологични заболявания, а ракът на белите дробове е само едно от тях. Тютюнът съдържа над сто токсични вещества. 40 от тях са класирани като канцерогенни. Цигарите имат вина за рака на белите дробове, на устата, хранопровода, ларинкса, пикочния мехур, панкреаса, черния дроб, бъбреците, стомаха, маточната шийка, както и за някои видове левкемия. Рискът се повишава право пропорционално на изпушените цигари дневно, но е важна и продължителността на пушенето през годините.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
– Без цигари животът е по-хубав, здравето – по-добро. Ако все още зависите от цигарите, потърсете специализираната помощ на табаколог или се обърнете към вашия лекуващ лекар. Ефикасни са лепенките, съдържащи никотин, електронните цигари също помагат да намалите пушенето или дори да се откажете от него.

Защита от слънцето

Между 50 и 70% от случаите на рак на кожата, сред които и опасният меланом, се дължат на прекалено продължително и незащитено излагане на слънчевите лъчи. Те дестабилизират механизмите на възстановяване на кожните клетки. Нашият „слънчев капитал” се изразходва по-бързо при многократни слънчеви изгаряния. Когато той е напълно изчерпан, клетките се размножават неконтролирано и формират тумори.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
– Ефикасната защита от слънцето се състои в няколко лесни мерки: носене на шапка и на слънчеви очила, редовна употреба на слънцепредпазен крем с подновяване на всеки два часа и след всяко къпане. Плажният чадър не е достатъчен, защото не предпазва от слънчевите лъчи, отразени от пясъка. Слънчевите изгаряния са най-опасни, когато стават преди 15-годишна възраст, както и при много светла кожа. Добрата новина за европейците е, че на нашите географски ширини рискът е почти нулев между октомври и март. Изкуствените ултравиолетови лъчи се смятат за канцерогенни, затова солариумите трябва да се избягват.

Всеки ден пеша

Над сто съвременни проучвания доказват, че физическата активност намалява риска от рак на дебелото черво, гърдата, матката и простатата. Ходенето пеша един час дневно намалява опасността от рак на гърдата с 14%, а интензивното движение или по-енергичните спортове – с 25%. Освен че спомага за поддържане на постоянно тегло, физическата активност води до намалено ниво на естрогените и инсулина – два хормона, които ускоряват размножаването на раковите клетки.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
– Ако спортът не ви привлича, ходете пеша, но всеки ден и със стегната крачка. Колкото по-интензивен е разходът на енергия, толкова по-добра е защитата от онкологични заболявания.

Оптимално тегло

Свръхтеглото представлява рисков фактор за развитието на рак на матката, хранопровода и бъбреците, в по-малка степен – на дебелото черво, панкреаса и на гърдата при жените в менопауза. Излишните килограми променят много неща в тялото – развиват се прекомерно мастните тъкани, загубва се контролът над инсулина, стига се до хронични възпалителни процеси. Характерното за затлъстяването свръхпроизводство на хормони нарушава правилното функциониране на клетките, които могат да започнат да се размножават безразборно и да се стигне до туморни образувания.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
– Въобще не става дума всички да заприличаме на анорексични манекенки! Най-важното е теглото да е постоянно. Изчислете вашия индекс на телесната маса по позната формула – теглото в килограми, разделено на ръста в метри на квадрат. Резултат над 25 трябва да ви накара да отслабнете. Потърсете помощта на лекаря и диетолога.

Средиземноморски начин на хранене

Проучвания, обхващащи период от 1990 г. насам, сочат, че при средиземноморската диета рискът от рак на гърдата е много слаб. Консумацията на фибри, характерна за нея, намалява също риска от рак на дебелото черво.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
– По един плод на всяко хранене, две порции зеленчуци – на обяд и на вечеря, 60 г бобови и пълнозърнести храни, 1-2 с.л. зехтин дневно. Не повече от 500 г колбаси и червени меса седмично, риба – два пъти през седмицата.

Защита от химически замърсители

Токсичните химически вещества, които се съдържат в многобройни индустриални продукти, носят вина за появата на хормонозависими тумори на гърдата и на простата. Диоксинът, някои пестициди, фталатите, използвани в подови настилки, обувки и различни предмети, и фиксиращите вещества в някои козметични продукти са най-често срещаните опасни съставки. Употребата на бисфенол А е забранена в Европа поради съмнения за канцерогенност.

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД
-Купувайте хранителни продукти в стъклени опаковки. По-добре използвайте твърд сапун, отколкото течните душ гелове. Ако не можете да избегнете пластмасовите опаковки, следете на етикета те да са от тип 2,4 или 5.

6 ХРАНИ СРЕЩУ РАК

1. ЧЕСЪН – предпазва от рак на дебелото черво. Яжте две скилидки стрит суров чесън седмично.
2. БРОКОЛИ – изследванията го свързват с намален риск от рак на устата, фаринкса, ларинкса, хранопровода и стомаха. Всяка седмица хапвайте порция броколи, приготвени на пара.
З. НАР – много богат на антиоксиданти, той блокира размножаването на раковите клетки в простатата и има благоприятен ефект при някои форми на рак на млечната жлеза.
4. ЗЕЛЕН ЧАЙ – съдържа полифенол, който стимулира измирането на раковите клетки. Три чаши дневно е подходящата доза.
5. КУРКУМА – блокира размножаването на раковите клетки и благоприятства елиминирането на канцерогенните вещества.
6. КАКАО – съдържа кверцетин, който намалява канцерогенния ефект на никотина.

Трябва ли да ни плаши мобилният телефон?

Споровете все още продължават, но научните данни не говорят за категоричен неблагоприятен ефект върху здравето. Все пак се препоръчва да не се прекалява с употребата на мобилните телефони, особено при децата и подрастващите. Използвайте слушалки и не дръжте телефоните си на нощното шкафче, докато спите.

Аспирин срещу рак?

В малки дози (около 75 мг) всекидневният прием на аспирин намалява с 30% риска от развитие на рак на червата, стомаха и дебелото черво. В същото време той повишава опасността от язва на стомаха. Затова лекарят трябва да прецени дали във вашия случай употребата му е оправдана. Не решавайте сами!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *