Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разширени вени – причини, симптоми, лечение

Ако през последните няколко години се тормозите от неприятните разширени вени по краката си и избягвате къси поли или шорти, не сте сами. Милиони хора в целия свят страдат от същото. Този проблем се задълбочава с напредване на възрастта. Ето какви са причините, симптомите и възможните лечения.

Разширените вени се появяват, когато стените им отслабват и клапаните на кръвоносните съдове спрат да работят, както трябва.  Това кара кръвта да се събира във вените, а налягането ги разширява. Този проблем не е само козметичен и често може да предизвика болка и други симптоми като – тежест и умора в краката, сърбеж пулсиране и подуване на глезените.

Ако не се лекуват, симптомите могат да се влошат и да доведат до усложнения, включващи кожни промени – обезцветяване и удебеляване на кожата, язви, кръвни съсиреци и кървене.

Хора, които имат този проблем в семейството си, са по-застрашени от развитие на разширени вени
Хора, които имат близки с разширени вени са по-застрашени от  развитие на проблема

Рискови фактори

До 40 % от жените и 25% от мъжете страдат от венозна недостатъчност, която може да доведе до разширени вени. С възрастта се повишава рискът от влошаване на състоянието, тъй като вените губят естествената си еластичност, което може да предизвика кръвоносните съдове да се разширяват, твърдят експерти. Хора, които имат този проблем в семейството си, са по-застрашени от развитие на разширени вени, както и жени с дълбока венозна тромбоза, байпас и други. Други рискови фактори са тютюнопушенето, хормонални нарушения, които настъпват при бременност, климакс и пубертет, приемът на противозачатъчни средства, затлъстяване, заседнал начин на живот и нараняване на крайниците.

Каквато и да е причината, има няколко варианта за справяне с проблема – минимално инвазивни и безболезнени процедури, които могат да ви избавят от разширените вени.

Видове лечения

Лазерна амблация

Лечението с лазер е минимално инвазивна амбулаторна процедура за лечение на разширени вени. Тази процедура е бърза, целта и е да затвори разширените вени. След като те са затворени, кръвта започва да циркулира нормално. Процедурата трае около 40-45 минути и осигурява незабавно облекчение. Клиничните изследвания показват, че 95% от процедурите са успешни в дългосрочен план. Едно от основните предимства на това лечение е, че позволява на пациентите веднага да се върнат към ежедневието си.

Склеротерапия

Склеротерапията е нехирургична процедура по време на която медицински специалист инжектира разтвор в проблемните вени, с помощта на много тънка игла. Това предизвиква слепването на стените на третираната вена и нейното изключване от кръвообръщението. Организмът пренасочва кръвния поток към останалите, незасегнати от болестта, вени. Възможно е да е необходима повече от една процедура, за да се постигне желаният ефект. Финалният резултат обикновено се наблюдава след около две седмици до месец след лечението. Тъй като тази процедура не изисква хирургична намеса, повечето пациенти изпитват минимален дискомфорт.

Амбулаторна флебектомия

Друг вариант за лечението на разширени вени е процедура на извличане, известна като амбулаторна флебектомия. Тази процедура позволява на лекаря да премахне големи повърхностни разширени вени чрез малък разрез на кожата. Разрезите са много малки (около милиметър) и не са необходими за шевове, което гарантира, че няма да има белези. Обикновено процедурата се изпълнява с местна упойка.

Освен тези лечения има и натурални, с които може да предотвратим и облекчим състоянието до голяма степен. Важно е да се знае, че състоянието при всеки човек е различно и някои от тези методи могат да не дадат ефект, както и, че ще е необходимо време, за да се видят резултатите. Бъдете търпеливи.

Спорт

Упражненията са ключът към здрави и силни вени. Комбинирайте аеробни и силови тренировки за максимално укрепване на мускулите и венозната система. Спорът е от полза и разширени вени индиректно, спомагайки за поддържането на здравословно тегло.

Билки и хранителни добавки

Екстрактът от гроздови семки се използва за лечение на разширени вени. Той е богат на антиоксидант, който помага за здравето на вените,  подобрява еластичността им и  намалява отоците на крайниците.

Семената от див кестен са популярно лечение на разширените вени и са един от най-широко проучваните добавки за лечение на това състояние. Той се използва както локално, така и орално. Той подпомага венозното здраве, осигурявайки нормалното функциониране на стените на кръвоносните съдове.

Може да се използва чемшир, екстракт от борова кора и други. Преди употребата на натурални добавки е важно да ги проучим – важно е да се съобразим със здравословното си състояние или приема на лекарства. Подобно на лекарства, билките и други природни средства могат да предизвикат отрицателни реакции. Може да се наложи да приемате добавките за по-дълъг период на време, докато забележите ефект.

Компреси

Компресите могат да бъдат много ефективни за облекчаване на дискомфорта и намаляване появата на отоци. Един от най-популярните за разширени вени е смес от хамамелис и бял равнец.

Масаж

Масажът дава добри резултати, тъй като той симулира изпомпването на кръвта към сърцето и спомага за свиването на мускулите. Винаги масажирайте в посока към сърцето (от петите до коляното и нагоре). Избягвайте прякото и дълбоко масажиране на засегнатите зони.

В последно време все по-популярни стават и специалните чорапи за разширени вени. Те са изработени от специални материи, която раздвижват кръвта и укрепват мускулите и по този начин подобряват дейността на венозната система.

Това са само част от леченията, които могат да повлияят разширените вени. Ако сте търпеливи с процеса, най-вероятно ще намерите ефективно решение. Изпробвайте някои домашни методи, за да се справите с проблема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.