ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хроничният запек е предизвестие за рак

Хроничният запек при възрастни може да предизвестява по-сериозни гастроинтестинални нарушения, включително исхемичен колит, колоректален рак, рак на стомаха, и дивертикулит, показва ново проучване, представено на годишната среща на Американския колеж по гастроентерология.

„Хроничните симптоми на запек при пациентите могат да бъдат сигнал за нарушения, дори и при по-млади

"Хроничните симптоми на запек при пациентите могат да бъдат сигнал за нарушения, дори и при по-млади групи без красноречиви признаци, като стомашно-чревно кървене, анемия, загуба на тегло и дурги"
„Хроничните симптоми на запек при пациентите могат да бъдат сигнал за нарушения, дори и при по-млади групи без красноречиви признаци, като стомашно-чревно кървене, анемия, загуба на тегло и дурги“

групи без красноречиви признаци, като стомашно-чревно кървене, анемия, загуба на тегло и дурги“, казва д-р Лорън Герсон, от Медицинския център „California Pacific“ в Сан Франциско. Някои гастроинтестинални заболявания като рак на дебелото черво, могат да се изразяват със симптоми на запек, „но хроничният запек не е добре характеризиран като рисков фактор за развитие на рак на дебелото черво или други тежки нарушения“, допълва тя. Само в САЩ, около 15% от възрастните имат хронични заболявания запек.

Д-р Лорън Герсон и колегите й идентифицират 12,838 възрастни от 18 до 50-годишна възраст, които са били лекувани от хроничен запек от 2008-2013 година, от базата данни „Humedica“, на  електронно медицинско досие SmartFile. Методологията им е била да разпределят контролните обекти на равен брой, съвпадащи по демографски характеристики и с история на депресия, тревожност, употреба на инхибитори на протонната помпа и гастроентерит. Пациентите са били диагностицирани с хроничен запек, ако са отговаряли на един от следните критерии: най-малко едно амбулаторно посещение за период от 30 дни с установен запек; едно или повече споменавания на запек в бележките на медицинската история на пациента; най-малко две амбулаторни посещения за период от над 30 дни с установен запек. В пет от шестте категории заболявания, рискът за гастроинтестинални заболявания е значително по-висок при пациенти с хроничен запек, отколкото в контролната група„Връзката е доказвана и преди, но не е била потвърдена до тази степен“, казва д-р Герсон и продължава: „ Не очаквахме да открием нещо ново, но резултатите изненадаха и нас. Връзката между дивертикулита и хроничния запек, не беше изненада, защото в повчето случаи пациентите са с наднормено тегло и са по-малко активни, но връзката с рака и исхемичния колит определено не бяше очаквана.“

Тя и колегите й планират да извлекат допълнителна информация от базата данни, за да проверят дали продължителността на запек има връзка с развитието на специфични гастроинтестинални нарушения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.