ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар предупреждава: Внимавайте с мокрите ранички по лицето на детето!

Страданията на кожата са масови и често пренебрегвани от нас, потърпевшите. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Съответно при нея се срещат и най-много патологични състояния, което касае не само България, а и целия свят. За най-разпространените кожни болести, причинявани от вируси, бактерии, гъбички, паразити, обяснява един от водещите специалисти за Южна България – д-р Даниел Янков от Хасково, дерматовенеролог. Лекува успешно кожни и полово-предавани болести, практикува естетична козметика. Ето какво казва той в интервю за в. „Доктор“:

Д-р Янков, кои са най-често срещаните вирусни кожни заболявания?

Кожните заболявания наистина са много, тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Съответно при нея се срещат и най-много патологични състояния, което касае не само България, а и целия свят. Най-често срещаните вирусни заболявания по кожата са херпесните. Да започнем с Херпес симплекс, който от своя страна се дели на два типа: първи тип, когато херпесът се появи на лицето. Днес имах

Д-р Даниел  Янков
Д-р Даниел Янков

пациентка с такава патология. Отокът при нея беше толкова тежък, че в първия момент си помислих дали не си е инжектирала нещо в устните. Такъв тип херпес протича много остро – за един ден. Независимо от конкретната причина такъв херпес протича със силна оточност (днешният случай беше именно такъв), зачервяване, парене, сърбеж. Някои пациенти усещат предварително (няколко часа преди това или ден-два) едно мравучкане и парене в зоната. Впоследствие избива и самият херпес. Когато е разположен на лицето, е възможно да се усложни с вторична инфекция и да създаде предпоставки дори за хоспитализация.

Т.е., не бива да се пренебрегва такова състояние, защото не е безобидно и може да се влоши – така ли?

Да, никак не е безобидно и може да се влоши. Имайте предвид, че горната половина на лицето наистина е зона, която е много опасна поради бърза възможност за инфекция. Тя може да проникне през очната вена и съответно да предизвика възпаление на мозъка.

А кой е вторият тип на Херпес симплекс?

Вторият тип е гениталният херпес, също много разпространен. Характерното за този род херпеси е, че техните вирусни частици остават в латентно състояние и чакат провокиращ момент след месец или година да избият отново. Такъв провокиращ момент може да е стрес, може да е спадане на имунитета, раздразване на кожата също, излагане на слънце. При жените месечният цикъл също може да провокира възникването на такива херпеси. Разбира се, и всяка вирусна инфекция, вследствие на която спада имунитетът, също може да се превърне в причина за възникване на Херпес симплекс. За гениталния херпес е характерно и това, че предизвиква дискомфорт, а понякога и сериозно възпаление. Освен това той се превръща във входна вратичка за навлизане на други полово-предавани инфекции.

Гениталният херпес също се лекува ефективно с противовирусни таблетки и с антибиотици – локално или перорално по различни схеми. Имаме доста пациенти с такава диагноза, често търсят помощ по този повод.

Д-р Янков, за кои други вирусни кожни заболявания трябва да научат нашите читатели.

Ще продължим с Херпес зостер, който се причинява от вируса на варицелата – инфекция, която почти всеки от нас е прекарал в детството си. Вирусът обаче остава в латентно състояние в организма и очаква да избие отново под формата на Херпес зостер. Това се случва обикновено след години, в по-зряла възраст.

Характерното за тези херпеси е, че понякога започват с много силна болка, която ако е в областта на корема, може да имитира апендицит. Силната болка може да е и в областта на главата. Особено очната форма на херпес-зостер е изключително болезнена. И преди години, когато е нямало съвременните медикаменти, които сега използваме, преди 20 и повече години е имало случаи да се пробие роговицата на окото и то да изтече. Именно вследствие на такова възпаление с вируса на варицела-зостер.

Иначе, обикновено се разполага по хода на някой от нервите по тялото. Затова винаги започва със силна болезненост. Имали сме случаи, когато херпесът започва по долния клон на лицевия нерв и имитира възпаление на зъбите. И сме имали пациенти, на които вадят по 3-4 зъба, преди да се установи вярната диагноза. Аз съм имал няколко такива пациентки, които впоследствие са получили изкривяване на лицето.

Причината – неправилно поставена диагноза и напълно ненужно и безполезно изваждане на няколко зъба. А това заболяване се лекува отлично с правилните медикаменти. Когато се започне лечение до 48-ия час от началото на болестта, буквално на 100% могат да се купират болките и възпалението. Характерното за този вирус е, че когато отминат повече дни от началото на болестта до започването на лечението, се разрушава миелиновата обвивка на нервите. А стигне ли се дотам, понякога са необходими месеци и години за нейното възстановяване. Затова в такива случаи Херпес зостер впоследствие се проявява със силна болезненост, т.нар. постзостерна невралгия.

Лесно ли се диагностицира?

За добрия специалист е изключително лесно. Наблюдателното око може да го открие веднага. Както вече казах, лечението е ефективно с противовирусни таблетки в подходящата доза, които се пият в определени часове. Аз съм имал случай на Херпес зостер, който е преминал, без да бъде поставена правилната диагноза. Възрастната жена дойде със силни болки в главата, без абсолютно никакво външно разраняване.

Впоследствие по време на разговора тя си спомни, че е имала някакво разраняване преди време. И независимо, че бяха минали месеци, откакто е преболедувала, след провеждане на лечението, болката отзвуча. Така че навременно потърсената квалифицирана лекарска помощ винаги довежда до добър резултат при Херпес зостер. Искам да отбележа, че при това заболяване се забелязва и сезонност, което не е описано в литературата. В края на миналата зима имах няколко пациенти с Херпес зостер.

Д-р Янков, да преминем на бактериалните кожни инфекции. Кои са най-често срещаните, кои са по-опасните, кое е характерното за тях?

Те също са често срещани заболявания. Особено лятно време при нас преобладава едно интересно заболяване – импетиго. Бактериална инфекция, която се среща преди всичко при деца. Започва с влажни мокри ранички по лицето, проявява се най-вече през лятото, защото тогава е по-често мокренето, измиването, изпотяването. През този сезон се създава много по-благоприятна среда за развитие на бактериите.

Какво се случва, ако тези мокри ранички не се диагностицират и лекуват навреме?

Родителят не знае за какво става въпрос, водата ги разпространява по тялото. Ако не се лекуват навреме и ефективно, могат да навлязат в дълбочина и впоследствие да оставят белези. През лятото често имаше деца с такива проблеми. Импетиго се лекува в рамките на 7 до 10 дни, може да се излекува без никакъв проблем и остатък.

Друго кожно заболяване, причинено от бактерии, е т.нар Еризипел, познат повече като червен вятър. Днес имах пациентка с начална форма на това заболяване. По същество става дума за т.нар. L-форми на стрептокока – бактерия, който се среща в околната среда. И разраняване по крайниците например, дори леко нацепена кожа или гъбички, се превръщат във входна врата, през която навлиза този стрептокок. Впоследствие започва и се развива инфекция, която може да протече изключително тежко. Преди години имаше и смъртен случай на млад мъж от Хасково, той почина от Еризипел. Всъщност характерните промени в крайника са зачервяване, силна оточност, много висока температура, понякога до 40 градуса.

Тези симптоми не объркват ли до известна степен диагностиката, или пак зависи от специалиста?

За добрия специалист тези три белега – зачервен, отекъл, топъл крайник и висока температура, са достатъчни, за да го насочат в 99% към Еризипел. Искам да отбележа, че червеният вятър може да е разположен и на лицето например. Тогава задължително пациентът трябва да се хоспитализира в болница, тъй като е необходимо да е под непрекъснато наблюдение. Защото в тежките форми винаги съществува вероятност от фатален изход. Като цяло навременното лечение довежда до пълно излекуване. Прилагат се пенецилинови препарати или такива от групата на цефалоспорините. Лечебният курс е от 7 до 10 дни.

Характерното за това заболяване е, че обича да рецидивира, т.е. да повтаря. Например при наличие на ранички, особено при жени, които имат ампутирани гърди, т.е. извършена им е мастектомия и са им премахнати лимфни възли. Имам пациентка, която през последните години преболедува над 10 пъти от Еризипил на ръката – там, където са премахнати лимфни възли. Изключително упорито заболяване. Ако не се вземат мерки навреме, е възможно да се стигне до много сериозни последици.

Д-р Янков, много пъти сме говорили за гъбичните кожни заболявания, но ми се ще да ви попитам появи ли се нещо ново в лечението им?

Гъбичните заболявания продължават да са изключително разпространени. Относно лечението, да, има нови локални препарати като спрейове, кремове. Има вече и широкоспектърни таблетки, има и профилирани конкретно за кандидата. Тя е характерна за устната кухина и за гениталиите при мъжете и жените.

Разполагаме също така и с много широкоспектърни, противогъбични таблетки. Те са едни от най-добрите в световен мащаб и покриват всички видове гъбички и плесени. С тях лекуваме дори и гъбички по ноктите. Лечението продължава няколко месеца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *