ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар отговаря на въпроса: Възможно ли е да се спести химиотерапията при лечение на рак на гърдата?

Д-р Илия Полихронов има специалност хирургия и онкология, главен асистент е. Работи от 25 години в Клиниката по мамология, пластична и реконструктивна хирургия към Националната болница по онкология (СБАЛО-София). През изминалия октомври, който беше посветен на борбата с рака на гърдата, д-р Полихронов участва активно в няколко профилактични кампании, включително и в „Зелената линейка“ на БНТ. Ето какво споделя той в интервю за в. „Доктор“:

Д-р Полихронов, възможно ли е да се спести химиотерапията при лечението на рак на гърдата?

Най-често лечението на рака на гърдата е комплексно, съставено от няколко метода – хирургичен, терапевтичен (лекарствен), лъчетерапевтичен. Само в най- началните стадии на заболяването може да се спести някой от методите – обикновено това е химиотерапията. Напълно си заслужава здравеопазването ни да наблегне на профилактиката и на ранното откриване на този карцином, защото така ще се избегне най-

Д-р Илия Полихронов
Д-р Илия Полихронов

травмиращата за пациента и най-скъпата част от лечението – химиотерапията.

Какво плаща пациентът?

Онкологичните заболявания са по клинична пътека и пациентът не плаща. В някои болници, които не са специализирани онкологично, може да има голямо доплащане, например на лъчетерапията. В нашата болница не се доплаща, което е причина тя да бъде доста натоварена, често да се поврежда апаратът за лъчетерапия и да има опашки. Надяваме се обаче с новата апаратура, която ще бъде пусната при нас през декември, това вече да не се случва.

При кои случаи хирургичното лечение е показано?

Случаите без далечни метастази – от първи до трети стадий – подлежат на оперативно лечение. Понякога прилагаме хирургия и в четвърти стадий, но повече за уточняване морфологията на рака или за отстраняване на кървящи зони, за редуциране на тумора, което помага при метастатични случаи, когато на първа линия са другите видове лечение.

Необходимо ли е да се отстранява цялата гърда?

Това зависи от размера на туморите, от броя им и от положението им в гърдата. От петнадесетина години се прилага по-масово органо-съхраняващата операция. Сега в повече от половината операции, които правим в нашата болница годишно, успяваме да съхраним гърдата. Но ако не се спазват показанията за такива операции, това ще намали шансовете за оздравяване. Професионализмът се състои в това да не правим нито нещо повече, нито нещо по-малко, отколкото трябва, за да дадем максимални шансове за оздравяване на пациента.

Правите ли операции, при които едновременно се отстранява туморът и се реконструира гърдата?

Да. Основното, което позволява да се отстрани гърдата подкожно и да се замести с имплант, е да може да бъде запазена ареолата (зърното). Ако я няма, тогава реконструкцията се прави на няколко етапа и няма същия ефект. Запазването на гърдата и възможността да се реконструира обемът й може да се предвиди. Тогава в екипа се включва и пластичен хирург, но пациентката поема естетичната част от операцията и стойността на импланта, защото това не е предвидено да се заплаща от Здравната каса.

Какви са впечатленията ви след участието в скрининга сред учителките в София?

Ние, хирурзите, се занимаваме и с диагностика. Откриваме туморите при профилактични прегледи или след оплаквания на пациентите и след лечението ги проследяваме. Средностатистически при профилактика на около 450 прегледани жени може да се открие един случай с карцином. В скрининговата кампания сред учителките в столичните детски градини и училища нямаше много карциноми, а повече доброкачествени тумори. Но тяхното откриване и лечение също не е маловажно, защото част от тях са предканцерози и след време биха могли да доведат до рак на гърдата.

Винаги има полза от профилактиката. Ранното откриване на ракови и предракови заболявания ги прави по-успешно лечими. Ракът няма симптоми и трябва да се опипа или види от самата пациентка или от лекар. Ракът се усеща едва когато е в напреднала фаза. Тогава се виждат промени по кожата, разраняване, може да има и болка. Има много запуснати случаи. Някои хора нарочно не търсят лекар до момента, когато станат неудобни за себе си и околните.

В начални фази на болестта туморите са под 15 мм. Ако са открити тогава, 90% от жените оздравяват. В останалите 10% независимо от малкия си размер туморите са много агресивни.

Кои са рисковите фактори за рака на гърдата?

Възрастта е основният рисков фактор за рак на гърдата след фамилната обремененост. При млади жени до 30- годишна възраст една на 7000 е с рак на гърда. При 40-годишните е една на 500. При 80-годишните на 10 жени една може да е с рак. Това е свързано с биологията на женския организъм: с възрастта намалява имунитетът, получават се повече грешки при деленето на клетките и възникват туморни клетки.

При 55-60-годишните е най-голямата честота на рака на гърдата поради големия брой на жените на тази възраст. Колкото по-късно възникне този вид рак, толкова по-бавно протича и не е агресивен.

По тази причина при много възрастни пациентки препоръчвате ли да не се оперират?

Ние винаги препоръчваме операция – радикалното лечение. При възрастните жени проблемът е, че са с придружаващи заболявания, които не позволяват хирургия. Рискът от проблем на операционната маса е по-голям от риска туморът да се развие. Затова преминаваме към друг вид лечение, което много често дава добър ефект. Така че и тези пациенти не са загубени, ако не могат да бъдат оперирани.

Кога жената трябва да отиде на преглед при мамолог?

Стандартът за профилактика на 35-годишните е веднъж на година. И при млади жени – между 15 и 35 г., се срещат туморчета, но обикновено са доброкачествени и не застрашават живота и здравето им. Точно затова не е нужно профилактиката да е ежегодна, а на 2-3 години.

Поне два пъти се увеличава рискът при жени с фамилна обремененост, при тези, които употребяват хормонални лекарства (противозачатъчни), както и жените с плътни, мастопатични гърди, с по-голям обем. Те трябва да се преглеждат на 6 месеца. Противозачатъчните с естроген повишават риска не толкова, когато се използват от млади жени, а от тези в прехода към менопауза.

Какъв е успехът на лечението на рака на гърдата?

За разлика от много онкологични заболявания, ракът на гърдата е лечим в много голям процент от случаите. Това, което ме удовлетворява като лекар, е, че с години си виждам пациентките. И хубавото е, че не личи нещо да им липсва. Вече дори при отстранена гърда са измислени начини да не се намалява комфортът на пациентката и тя да може да се социализира на всякакви нива, на работа и на почивка.

Около 60% от жените оздравяват напълно. У нас малко под 4000 жени годишно се разболяват от рак на гърдата. Около 1200 умират. Останалите се влияят от лечението, което им прилагаме. Проблеми са възможни по-често в първите две години от лечението и тогава правим повече изследвания и проследяваме по-често пациентките. След втората година рисковете не са големи, а след петата година те са толкова малко, че приемаме пациентките за клинично здрави.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *