Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да действаме при болести на стомашно-чревния тракт и на нервната система?

Основна причина за разпространението на гастроинтестиналните инфекции е неспазването на хигиенните норми.

Стомашни болести
Стомашни болести

През есента за щастие тези случаи намаляват, но пък се увеличават оплакванията на хора с хронични болести на стомашно-чревния тракт като гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, холецистит (възпаление на жлъчката), синдром на раздразнените черва. Те се дължат на биохимичните промени в организма през есента, и по-конкретно на повишаването нивото на стероидните хормони в надбъбречната жлеза, което нарушава слизестата обвивка на стомаха. Доказано е, че именно през преходния сезон към зимата се активизира хеликобактер пилори – бактерията, която в 85% от случаите е виновникът за появата на гастрит и язва.

Как да действаме

Повечето болести на стомашно-чревния тракт са хронични, така че при всяко обостряне на състоянието е необходимо да се консултирате с лекаря си, който ще ви предпише подходящото за вас лечение.

Обърнете внимание на храненето си – доказана профилактична мярка. Пийте поне 2 литра вода на ден.

Дори да се чувствате в отлична форма, придържайте се към щадяща диета, която изключва мазни, пържени, пикантни храни, остри подправки, пушени деликатеси, алкохол, силно кафе и черен чай. Важно е и да не преяждате.

Болести на нервната система

Есента е времето, през което се обострят нервните разстройства – от леките прояви на лошо настроение, нарушение на съня и повишена тревожност, през двигателните разстройства (нервни тикове) до тежки симптоми като дълготрайно безсъние и депресия. Случаите са по-чести, ако живеете в градската „джунгла“ под постоянен стрес.

Приема се, че обострянето на нервните състояния през есента се дължи на промените в климатичните условия,скъсяването на светлата част на деня, намаляването на физическата активност поради по-студеното и дъждовно време. Да не забравяме и синдрома на пост ваканционната депресия след края на лятото.

Как да действаме

Обърнете внимание на начина си на живот – запазете летния ритъм на срещи с приятели и социално общуване, не се лишавайте от почивка, ценете личното си време независимо от връщането към работния делник.

Движете се, спортувайте – физическата активност ще ви върне летния оптимизъм въпреки мрачното време.

Преди сън релаксирайте, като си взимате топла вана с успокояващи етерични масла (иланг-иланг, маточина, цитронела, зелен лимон).

Не разчитайте на лекарствени средства за успокояване на нервната система, те са съпътстващо средство при отстраняване на причината за разстройството. Никога не взимайте медикаменти, без да са ви предписани от лекар. При необходимост опитайте с фитопрепарати и хомеопатични средства за намаляване на стреса.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да действаме при болести на стомашно-чревния тракт и на нервната система?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *