ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мария Гроздева: Болести, които се откриват навреме, са 100% лечими

Мария Гроздева e българска състезателка по спортна стрелба. През 2004 година е избрана за спортист номер 1 на България. Казва, че води здравословен начин на живот и няма почти никакви оплаквания. Ето какво споделя още тя в интервю за в. „Доктор“.

Мария, създава ли ви здравословни проблеми това, че тренирате на студено? Обаждат ли се някакви болежки?

Избягваме да тренираме на студено, но се случва. Гадничко е да ти замръзва пръстът, с който стреляш, започваш да не го чувстваш, а при нас тази усетливост трябва да е много силна. Отбягваме и защото рискуваме да ни „припознае“ някой вирус.

Не бих казала, че имам някакви здравословни проблеми заради студа. Аз съм кален човек, водя активен

Мария Гроздева
Мария Гроздева

начин на живот дори когато не се подготвям за състезания и шампионати. Тичам в парка, правя преходи по Витоша и е нужно да съм в добра форма, не да усещам напрежение и болки. Всяка сутрин тичам с кучето в Южния парк, сега след операцията на коляното редувам тичане с бързо ходене, което е много полезно за ставите.

Не ви ли омръзват тренировките?

Рядко ми писва от тренировки, аз съм отговорен човек. Тогава отивам на фитнес, после стрелям, обаче ръцете ми треперят от тежестите и се отказвам. Понякога комбинирам крос и фитнес. Ставам по-силна и не ми тежи пистолетът. Той е един килограм, но е свързан с по-специфично натоварване. Много здрави хора са идвали – гюлетласкач, копиехвъргачка например, вдигнат 10 пъти и се изморяват. Казват: „А, не, ръката ми окапа!“ Аз „вдигам“ поне по 150 пъти на ден и все още нищо ми няма.

Какво искате да „отстреляте“ в здравеопазването ?

За радост малко далеч съм от тази материя. Не че нямам желание да го направя, но искрено се надявам нещата в България да се променят. Сещам се как в Германия всички всяка година задължително минават на сериозни профилактични прегледи. Задължителна е тази профилактика, у нас се прави само на хартия. Трябва да се променят нещата именно тук, в скрининга, защото доказано е, и аз включително съм потърпевша, че болести, които се откриват навреме, са 100% лечими.

Скоро да сте посещавали някоя клиника и защо?

Не съм ходила на лекар, само на разкрасителни процедури се подлагам от време на време. Успокояващо действат, защото ти повдигат самочувствието и се чувстваш спокоен и уверен.

Но преди две години имах сериозен проблем с лакътя, направих епикондилит, познат като „тенис лакът“. Лекуваха ме с инжекционен колаген. Преодолях тежката спортна травма с този колаген. Невероятно, но болката отшумя почти веднага и наистина никога повече не почувствах дискомфорт нито в коляното, нито в лакътя. Докато не скъсах кръстни връзки – наложи се да се оперирам.

На кой доктор доверихте коляното си?

На д-р Тони Георгиев, дето му казват Коляното. Мина успешно операцията, целият му екип са страхотни хора. След пет дни си тръгнах от тях малко тъжна, много ми хареса там.

Спазвате ли някакъв хранителен режим? Такъв необходим ли е при вашата подготовка за състезания?

По принцип не правя диети, нищо не отбягвам, но си имам мярка в храненето и внимавам каква храна приемам. Като съм на състезания, особено внимавам да не преяждам, да не се храня късно вечер. С годините съм установила, че дори когато стрелям сутрин на гладно, дето се казва, само на една гола вода, без кафе, без закуска, се чувствам много по-събудена, сетивата ми са по-изострени. Ако се преяжда, се получава сърцебиене, при леко напрежение или стрес идва и треморът, и високият пулс. Добре се чувствам с малко глад, но не глад като гладуване, а с балансирано хранене. Аз слушам и се храня според ритъма на организма си.

Налага ли се да приемате хранителни добавки?

Не съм им фен. 16-годишният ми син все ме заплашва, че ще си купи протеин и аминокиселини, защото редовно посещава фитнеса. Според мен, всичко, което по естествен начин може да си го набавиш, е излишно да го правиш чрез химията. Бабите и дядовците ни бяха дълголетници само с кисело мляко, не трябва да се тровим излишно. Заради стреса и некачествените ни храни постоянно у нас се снижава границата на смъртността. Мисля, че от некачествения начин на живот се разболяваме, не от лошотия. Бедността ни прави лоши хора. Много хора у нас живеят на ръба на бедността – това е страшно…

Билки или химия…

Възхищавам се на китайците, дето пият всякакви чайове от корени. У нас имаме такова разнообразие, но като че ли е малко информацията какво лекуват нашите билки. За съжаление, когато и да съм пробвала да лекувам децата с билки, не се е получавало – все стигахме до антибиотици.

Ваксините…

Сложила съм всички задължителни ваксини на децата. Да, има различни мнения, но мисля, че ваксините ни пазят от коварни болести. Ваксинирахме се цялото семейство и срещу хепатит, той не се открива лесно и навреме, човек не разбира, че е болен, а последствията са животозастрашаващи.

Предстоят ви състезания и у нас, и в чужбина. Как се чувствате?

В чудесно здраве съм, в добро настроение, позитивна, усмихната. За първи път правим турнир, в който ни подкрепя фармацевтична компания. Това е голям жест, защото, откакто 30 години стрелям, и особено в последно време много трудно се намират спонсори за спорт. Ето, и журналистите участвате в него, това никога досега не се е случвало. Радост е и за децата, и за нас самите, защото спортът освен здраве дава и самочувствие да продължиш да се бориш в живота с каквито и препятствия да ти изскочат.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *