Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запушен нос, възпалено гърло и диабет? Ето какво ще ви помогне!

Събуждате се с температура, запушен нос или възпалено гърло. Първоначалната ви реакция вероятно е да се обадите на началника си, за да предупредите, че ще отсъствате по болест и да отмените всичките си планове за деня.

Със следващите стъпки би трябвало да се погрижите за себе си и за диабета си, тъй като разболяването може да промени нивата на кръвната ви захар. Важно е да имате предварителен план, преди да е настъпило неразположение, защото тогава ще сте прекалено замаяни. Предлагаме ви една основна схема на действие, но попитайте и лекаря си дали има други указания, които да следвате.

Кога да се обаждате на лекаря си? Добра идея е да осведомявате лекаря, ако сте болни, особено ако имате загуба на апетита, диария или сте повръщали повече от шест часа. Добре е да се обадите и когато имате упорита температура, напукани устни или зачервена кожа повече от два дни.

Продължете да вземате всичките си лекарства. Някои хора правят грешката да пропускат приема на

възпалено гърло
Тези съвети ще ви помогнат при възпалено гърло и диабет

лекарства или инсулин, когато са болни или когато нямат апетит, но е изключително важно да продължите да вземате всички предписани ви медикаменти точно защото неразположението може да повиши нивата на кръвната захар. Ако сте на лечение с инсулин, лекарят ви дори може да предложи да пригодите (обикновено чрез увеличаване) дозата, докато се възстановите.

Измервайте кръвната си захар по-често. Когато започвате да се разболявате, тялото ви заема отбранителна позиция, изпращайки хормони, които да се борят с болестта. Това, разбира се, е добра новина, но тази битка в организма може да понижи способността ви да усвоявате инсулин. Обикновено лекарят ви ще препоръча да измервате кръвната си захар на всеки три-четири часа, когато не се чувствате добре, но се погрижете и обсъдите тези подробности предварително. Ако показателите на кръвната ви захар са високи, когато сте болни (точните нива трябва да се обсъдят с лекаря), може да ви предпишат допълнително инсулин.

Попитайте лекаря си за изследване на кетоните. Когато по време на болест нивата на кръвната захар са постоянно над 13,3 ммол/л, трябва да си направите изследване на кетоните в урината, за да проверите за диабетна кетоацидоза, при която организмът се принуждава да разгражда мазнини, за да си набави енергия и освобождава кетони, които отравят кръвта. Въпреки че е рядко срещано при хора с диабет тип 2, това състояние може да доведе до кома или дори смърт. Признаците на кетоацидоза са прилошаване, силна жажда или пресъхване на устата, стомашни болки, повръщане, замъглено зрение, зачервена кожа или висока температура, затруднения с дишането или концентрацията, слабост или сънливост, загуба на апетита и сладък дъх. Ако нивата на кетоните са високи, незабавно се обадете на лекаря си или отидете в спешното отделение.

Запасете се с храни за „болнични дни“. Може да нямате особен апетит, когато сте болни, но е важно да се храните колкото се може по-редовно, за да поддържате кръвната си захар в нормата. Опитайте се да подберете храни от обичайния ви хранителен режим, които са щадящи за стомаха, като овесени ядки, пилешка супа с фиде, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Заредете кухненския шкаф с консерви бульон, включително пилешки, солени бисквити, обикновен желатин, кафяв ориз, а фризера напълнете със замразени кубчета прясно изцеден плодов сок.

Приемайте поне по една чаша течност на всеки час. Когато кръвната ви захар е висока, организмът се опитва да изхвърли глюкозата, като ви кара да уринирате повече. Това ви изправя пред риск от обезводняване, затова увеличаването на приема на течности е изключително важно, ако не се чувствате добре. Ако не можете да приемате храна, наваксайте тази загуба на калории със сладки напитки без кофеин като плодов сок, фитнес напитки и недиетични безалкохолни. Обадете се на лекаря си, ако са налице симптоми на обезводняване, които включват сухота в устата, изсушаване на кожата, напукани устни, силна жажда, дезориентация и хлътнали очни орбити.

Почивайте си. Истина е, че физическите упражнения ще понижат кръвната ви захар, но не е безопасно да спортувате, когато сте болни. По-важно е да си почивате, за да позволите на имунната си система да се погрижи за оздравяването ви. Ако не можете да се отпуснете, приглушете светлината в стаята си, като пуснете щорите, помолете партньора си или някой приятел да ви вземе филм на DVD под наем или послушайте малко успокояваща музика.

Осигурете си подкрепление, преди да се разболеете. Когато сте под завивките в борба с настинката, като същевременно се опитвате да контролирате и диабета си, вероятно няма да разполагате с много енергия да се грижите и за домакинството. Преди да ви покоси грипът, изгответе план, който ще ви осигури нужната помощ. Ако имате деца, обадете се на някой роднина или на родителите на най-близките им приятели и ги попитайте дали биха ги гледали, когато се случи да сте болни (като предложите съответната компенсация, където е удачно). Помолете партньора си да поеме домашните задължения, когато не се чувствате добре, включително мръсните чинии и котешката тоалетна за смяна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *