ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли връзка между здравето и месеца на раждане?

Всичко зависи от това как майката се грижи за себе си по време на бремеността

bremenna-hranа Оказва се, че здравето в зряла възраст е свързано с месеца на раждане на човека, или по-точно – с това, в кой сезон е била бременността на майката.

Изследователи от Оксфорд твърдят, че най-здравите деца, при които рискът от развитие на сериозни заболявания в зряла възраст намалява, са родени през ноември, тоест в късна есен, в Северното полукълбо (което съответства на май в Южното). И обратното: шансовете за добро здраве значително се понижават при родените през март (или септември за такива страни като Австралия или Нова Зеландия).

При родените през март шансовете да заболеят от аутизъм, астма, шизофрения и множествена склероза са значително по-големи.

След като изучили данните на десет хиляди души, починали в периода от 1970 до 2000 година, авторите установили, че родените от април до юни живеят средно със 101 дни по-малко от появилите се на бял свят през октомври-декември. Авторите обясняват явлението с това, че главен фактор в този случай е употребата на витамини от майките в периода на бременността, включително и витамин D, чието количество в организма е свързано с въздействието на слънчевите лъчи.

Намаляването на употребяваните от бременната витамини през зимата и увеличеният риск от простудни инфекции са факторите, които влияят върху здравето на формиращия се плод.

По-рано друга група учени от същия университет установила, че повечето болни от анорексия са родени в периода между март и юни, докато сред родените през септември -октомври практически не се наблюдават случаи на това хранително разстройство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *