ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко опасни могат да бъдат полипите по червата?

Полипите представляват израстъци, които се формират по лигавицата на дебелото черво. Появяват се при 30 до 50% от възрастното население.

Полипи в червата
Полипи в червата

Големината на полипите най-често е няколко милиметра в диаметър, понякога обаче надхвърлят 1 см. Забелязват се при колоноскопия и могат да бъдат три типа: аденомни (в две трети от случаите), хиперпластични (с големина под 5 мм) и възпалителни, свързани със заболявания като язвен колит или болестта на Крон. Обикновено чревните полипи садо-брокачествени и не предизвикват никакви симптоми. Все пак премахването им е необходимо като превенция на рака на дебелото черво, тъй като някои полипи от типа аденомни с течение на времето (за около 10 години) се превръщат в ракови образувания.

Колкото по-рано се премахнат, толкова по-добре.

След навършване на 50 години или по-рано, ако в семейството ви има случаи на рак на дебелото черво, лекуващият лекар трябва да прецени какви са рисковите фактори при вас и с каква честота да се правят колоноскопии. Ако нямате фамилна обремененост и първата колоноскопия се окаже нормална, следващата може да се планира за след 5 или 10 години.

Какви са симптомите?

По принцип полипите в дебелото черво, особено ако са малки, не предизвикват никакви симптоми, което обяснява голямото значение на колоноскопията. Все пак може да се случи полипите да предизвикат:

►      кървене от ректума

►      кръв в изпражненията

►      промяна в отделителната система – запек или разстройство

►      болки в корема.

Рискови фактори

ПОЛИПИ на дебелото черво може да се появят у всеки човек. Някои рискови фактори играят значителна роля за появата им:

  • възраст над 50 години
  • повишено телесно тегло, затлъстяване
  • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол
  • прекалена консумация на мазни храни и недостатъчна консумация на растителни фибри
  • заседнал начин на живот
  • фамилно предразположение
  • хронични възпалителни заболявания на дебелото черво – язвен колит или болестта на Крон.

Основни превантивни мерки

►       Поддържане на редовна физическа активност.

►      Хранене, богато на плодове, зеленчуци и пълно- зърнести храни.

►      Отказ от цигарите.

►      Намаляване на консумацията на алкохол до допустимите норми.

►      Прием на калций чрез консумация на млечни продукти.

ДНЕВНА НУЖДА ОТ ФИБРИ

Тялото има нужда от 12 г фибри на всеки 1000 консумирани калории, тоест дневната доза трябва да е около 20-30 грама фибри. Повечето хора обаче консумират едва около 10 г на ден.

Какви усложнения могат да възникнат при колоноскопията?

Те са сравнително рядко срещани:

►      перфорация на чревната стена

►      кървене, главно при премахване на големи полипи, което обикновено преминава от само себе си, само в много редки случаи се налага хирургическа намеса

►      възможно е да се появят сърдечносъдови и респираторни проблеми, инфекции.

ВСИЧКИ тези усложнения могат да се появят главно по време на ендоскопията, но също и през следващите няколко дни. Понякога са придружени със силни болки в корема, температура, втрисане.

СЛЕД 50-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ /ИЛИ СЛЕД 40 ГОДИНИ, АКО В СЕМЕЙСТВОТО ВИ ИМА СЛУЧАИ НА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО/ ПОГОВОРЕТЕ С ЛЕКАРЯ ЗА ВАШАТА ПЪРВА КОЛОНОСКОПИЯ.

Отстраняване на полипите

Повечето полипи могат да бъдат премахнати още по време на колоноскопията с помощта на електрически скалпел. Интервенцията е безболезнена, защото лигавицата на дебелото черво е нечувствителна на допир.

Много по-рядко се налага хирургична операция – само когато полипите са много големи или разположени на недостъпно място. Премахват се по метода на лапароскопията.

Чревните полипи са най-разпространени в индустриално развитите страни, където ракът на дебелото черво е трети по честота.

Храни – шампиони на превенцията

Консумацията на кафяв ориз най-малко веднъж седмично намалява риска от развитието на полипи с 40%, на бобови култури три пъти седмично – с 33% Ако хапваме варени зеленчуци всеки ден, намаляваме опасността с 24%, в сравнение с потребление, по-малко от 3 пъти седмично.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *