Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дори да се храните здравословно, пак трябва да пиете витамини!

Много разпространени твърдения има за витамините, но кои са верни и кои не, прочетете тези съвети на специалистите и ще разберете!

Витамините
Витамините

Естествените витамини са по-полезни от синтетичните

Грешка! Естествените витамини и синтетичните, които си купувате от аптеката, имат една и съща структура. Единственото изключение е витамин Е. В естествена форма той има до пет пъти по-силно действие, отколкото под формата на синтетична хранителна добавка.

Колкото повече витамини консумираме, толкова по-добре

Не е вярно. Мастно-разтворимите витамини се натрупват в организма. Ако са в голямо количество и организмът ни не смогва да ги преработи, може да се получи обратният ефект и натрупаните витамини да започнат да действат като отрова, предизвиквайки нежелани реакции. Водно-разтворимите витамини също могат да предизвикат проблеми, ако са в прекалено големи количества. Дори считаният за много полезен витамин С може да стане причина за здравни неразположения – натрупването му в по-голямо количество в организма може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, разстройство или кожни обриви.

Разделянето на мултивитамините в аптеките за възрастни хора, малки деца и хора в активна възраст е просто търговски трик – все едно е от кои ще ползвате

Не, не е все едно!

Хората във всяка възраст имат различна нужда от витамини и минерали. При децата е важно да се набляга на витамин D, флуор, фосфор и калций – все елементи, които подпомагат растежа и здравината на костите и зъбите. По-възрастните хора имат нужда от по-голямо количество антиоксиданти – витамини А, Е, С, селен и цинк.

При вирусни заболявания като грип например, е препоръчително а се поемат исоки, ударни дози витамин С

Като цяло е по-скоро вярно. Витамин С може да спомогне вирусното заболяване да премине по-бързо и с по-леки симптоми. Освен това този витамин понижава нивата на холестерола и на кръвното налягане. И най-важното – бори се със свободните радикали, които вредят на клетките. Като добавим и това, че бързо се освобождава от организма, не е противопоказно да се приемат по-високи дози витамин С при вирусни заболявания.

Когато човек се храни здравословно и пълноценно, няма нужда да приема допълнително витамини.

Разнообразната храна наистина е богат източник на витамини. Но дали успявате наистина да се храните по начина, по който бихте искали? Кой изобщо може да се похвали, че се храни изцяло балансирано и здравословно? Ето резултатът от едно много интересно изследване по случая – в проведена в Европа анкета около 52 % от хората заявяват, че ядат здравословно. В действителност обаче реалният им брой е…точно 9 %! Изводът е, че ползването на витамини под формата на хранителни добавки е препоръчително почти за всички. Но е добре преди това да се консултирате с вашия лекар.

Консумацията на плодове и зеленчуци под каквато и да било форма е при всички случаи по-добър и ефикасен вариант от приемането на хранителни добавки

Да, с една малка подробност. При термична обработка на плодовете и зеленчуците огромна част от витамините B1, В2 и С в тях изчезва. Ако сварите броколи във вода, ще загубите над 60% от витамините в него, обработите ли го на пара обаче, свеждате загубата само до 20%. Сушенето на плодовете убива половината витамин С и около 20% от бета-каротина. Консервирането съхранява витамините A, D и В2, но почти напълно унищожава витамините В1 и С.

Вегетарианската храна съдържа всички полезни елементи за човешкия организъм

Не е вярно! Дори най-прецизно балансираната вегетарианска диета не може да осигури на тялото ви всички необходими полезни елементи. Препоръчително е вегетарианците да поемат под формата на хранителни добавки витамините В12, В2, D, както и желязо, цинк, йод, калций.

ВНИМАВАЙТЕ С ПРЕДОЗИРАНЕТО!

Витамините се делят на две основни групи:

ВОДНО-РАЗТВОРИМИ

Тук принадлежат всички витамини от групата В, както и витамин С. Те бързо се освобождават от организма и не се натрупват в него. Именно поради тази причина е нужно да се грижите да ги подавате постоянно на тялото си, било чрез храната, било посредством хранителни добавки.

МАСТНО-РАЗТВОРИМИ

В тази група влизат витамините A, D, Е, К. Тъй като могат да се натрупват в тялото, при тях има опасност от предозиране и трябва да бъдете по-внимателни, особено ако ги приемате под формата на хранителни добавки.

Източник: Здравен журнал

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *