Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не яжте храната, паднала на пода! Правилото за 5 секунди не важи!

Твърди се, че в първите 5 секунди храната не може да я налазят микроби. Така че няма да се поболеете, ако веднага вдигнете изпуснатия залък.

Храна на пода
Храна на пода

Тази градска легенда е подложена за пръв път на научна проверка през 2003 г. от Джилиън Кларк, студентка по микробиология в Илинойс. Тя намазва гладки и грапави керамични плочки с бактерията Е-коли, която причинява разстройство, повръщане и диария. После оставя върху тях ментови бонбони, вафли и карфиол. Бактерията скача във всички тях в рамките на 5 секунди. При това от плоски плочки полепват повече бактерии, отколкото от грапави.

Проф. Пол Доусън от университета „Клемсън“ в Северна Каролина отива по-далеч в изследването на въпроса. През 2007 г. той пише в списанието по приложна микробиология, че мръсотията по пода е по-важна от времето, което храната остава на него. Той измерва и степента на заразяване с бактерии в изпуснат залък хляб.

Според Доусън е по-добре да го изпуснеш на килим. Тогава за 5 сек на залъка се пренася под 1% бактерии салмонела. Ако обаче залъкът падне на плочки или на дървен под, замърсяването със салмонела е 70%.

Заразяването става в мига, в който залъкът докосва пода, особено ако е гладък. Но броят на бактериите е различен. От 3-тата до 30-ата секунда престой на залъка на пода той нараства 10 пъти.

Така Доусън доказва, че правилото за 5-те секунди е лъжливо. Ако случите на вирулентен щам Е-коли, и малък брой бактерии ще ви разболеят.

Проф. Доусън не кусва нищо, паднало на пода. Той казва, че правилото е най-подвеждащо за деца и за стари хора, чийто имунитет още се изгражда или вече е отслабен. А ако подът е видимо мръсен, правилото не важи за всички възрасти.

И все пак, ако сте страшно гладни и ви се свиди изпуснатата храна – вдигайте я бързо, но от килим. Тогава има шанс да не ви навреди. И, естествено, ако може храната да се измие, това е първото, което трябва да направите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *