Болката при дискова херния е нетърпима. Как може да се премахне?

Здравейте, имам два въпроса – помага ли психотерапията да се спасим от някоя болка и какви са методите на лечение при дисковата херния?

Виолета Стоянова – Плевен

Да, помага, но психотерапи­ята се прилага, за да редуцира познавателните дефицити на пациентите (клинична невропсихология) или при диагноза на депресията. Физиотерапията, често подценявана както от пациентите, така и от лекува­щите ги професионалисти, се прилага за редуциране на мотор­ната симптоматика.

Дисковите хернии се получават в резултат на травма, която уврежда част от този фиброзен пръстен, най-често в лумбосакралпата и цервикалната зона на гръбначния стълб. В по­вечето случаи травмите са следствие от неправилно вдигане на тежести, неправилно усукване на тялото при по-рязко движение, при катастрофи, а понякога болката се появява без някаква ясна причина.

Това води до протрузия (изместване напред) на вътрешния слой, която избутва фиброзния пръстен навън, като притиска корена на нерва, който излиза от това място и вследствие на това се получават неврологични симптоми на болка, ирадиирана по хода на протрузия на диска, и изтръпване.

Лечението на дисковата херния в началото е предимно с физикални средства. Широко се практи­кува т. нар. мануално лечение, известно сред хората като опъване, разтягане или отпускане на болезнено свития мускул. Трябва да се разбере и запомни добре, че този метод преди всичко помага за деблокиране, освобождаване на съседни стави и мускули. Той е най-ефикасен, когато е налице не истинска дискова херния, а за защитен блокаж на съответните тъкани, получен при внезапни движения или вдигане на теже­сти. В този случай ръчното лечение помага изцяло. В началните етапи и повтарящите се случаи на непълна, частична херния ръчното манипулиране също помага, освобождава блокажа и връща обратно започналото изсипване. Има доста опитни народни лечители, които владеят някои методи на разтягане и ръчно манипулиране, с които бързо и ефикасно помагат на болните. Сега вече е създадена цяла наука, клон на физиотерапията, в която ръчното манипулиране е поставено на научни основи при пълно познаване на анатомията и физиологията на областите, в ко­ито се манипулира. В тази област има вече немалко добре подготве­ни физиотерапевти. Когато про­яви на заболяването показват, че е налице изявена дискова херния, която не се поддава на възстано­вяване с многократно повторение ^ на процедурите, единственото лечение е хирургичното. Много важен въпрос, който вълнува бо­ледуващите, е трябва ли да се оперират, операцията предпазва ли от повтаряне на заболяването и може ли да се постигне пълно излекуване и без операция? Трябва да сте наясно, че с нея не бива да се закъснява, за да не се получат усложнения от притискането и на други коренчета, на кръво­носни съдове и пр. и докато при­тиснатото коренче не е трайно увредено. Когато операцията е направена навреме и се премахне причината – постига се пълно излекуване без остатъчни явления.

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕЖДА ЛЕЧЕНИЕТО? Неоперативното лечение се провежда в съот­ветните болнични отделения, физиотерапевтични кабинети и в балнеосанаториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани.

Когато дисковата херния е на гръдната част на гръбначния стълб, тогава хирургичният достъп до нея е много труден. Затова такова лечение и такъв подход се предприемат много рядко. В случая се залага на консервативната терапия. Наред с меди­каментите специалистите препоръчват и физическо натоварване. По-рано болните са били ограничавани в това отношение, но сега съветът е да водят по-активен начин на живот. Например плуването е пре­поръчително. Болните с дискова херния е желателно поне два пъти в седмицата да посещават плувния басейн. Вече са разработени и специални упражнения, насочени към лечение на дискова херния.

Отстраняването на хернията с помощта на лазер се превър­на в алтернатива на операцията. Лечението не изисква обща наркоза. Лазерът разрушава хернията, но до известна степен се разрушава и дискът. С времето обаче той се възстановява, макар и не изцяло, а частично. Но дори и това частично възстановяване е напълно достатъчно, за да се предпази човек от по-нататъшни проблеми.

Материалът е от в-к „Доктор”Публикувано в категории: Болести на опорно двигателната система » Любопитно

Автор

2 Коментара »

  1. dva meseca vece bolkata ne minava mislyace hic nyama da minava

    Коментар by anka rumyanova atanasova — 15.04.2011 @ 9:04

  2. [...] ми да се спася от ужасните болки, които ми причинява дисковата херния. Не искам да се опери­рам, страх ме е от [...]

    Коментар by Водата прави чудеса при разместване на прешлените | Лекува нет — 24.04.2012 @ 14:44

Напишете коментар


Още по темата

Влади Въргала разкрива как се е излекувал от дисковата херния

- Влади, как сте, как се чувствате?

- Добре съм, здрав съм, но като всички българи, сутрин, като се събудя, не ми се става от леглото. Не е пролетна умора, а от цялото безсмислие на живота ни. Настигна ни времето за изпитание, не само нас, а в световен мащаб – работите не вървят на добре. Дъщеря ми ходи сутрин на училище и на мен се пада честта да разхождам кучето. В „Младост“ имаме страхотен парк, когато е слънчево, хората са усмихнати, поздравяваме се. Това е най-приятната ми част от деня.

Домашен мехлем цери ставните болки

Ставните болки и дисковата херния измъчват мнозина. Народната медицина обаче е измислила лек и за този проблем.

Домашният мехлем от

Точковият масаж лекува!

Ако често чувствате отпадналост и умора, страдате от главоболие или сте напрегнети, значи тялото и душата ви боледуват. В такива случаи можете да се подложите на точков масаж. Според източната медицина той лекува успешно редица здравни неразположения и болести.

Дискова херния се лекува успешно и без операция

Едно твърде неприятно и в същото време опасно заболяване е дискова херния. Повечето лекари препоръчват операции, но тя се лекува успешно и без да играе скалпелът

Д-р Захари Михайлов: Можете да си помогнете сами при дискова херния!

Моля да ми помогнете. След травма в кръста поради пренатоварване и рязко усукване, започна да ми изтръпва левият крак и придобих усещането, че е по-къс.

Авангардно и успешно лечение на дискова херния предлага българска клиника

Как да облекчим болка от изпъкнал междупрешленен диск?

Дисковете са подложки, образувани от мека тъкан, разположени между прешлените на гръбначния стълб.

Да използвам ли мезотерапия за лечение на дискова херния?

Дисковата херния е болестно състояние на гръбначния стълб

3 алтернативни терапии помагат при дискова херния

Преди да пристъпите към лечение с лекарства или операция на дисковата херния, опитайте тези алтернативни методи

Обездвижването може да ви докара дискова херния

Ако работата ви е на бюро или дълго време стоите неподвижно, намирайте начин за спорт поне два пъти в седмицата

Решава ли проблема, операцията при дискова херния?

Според направени проучвания около 2 на сто от пациентите с хронични болки в кръста се нуждаят от хирургична интервенция

Дископатията е по-леко заболяване от дисковата херния

Някои форми на болестта се лекуват по много ефикасна отработена безлекарствена методика