ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечението при ревматоиден артрит не трябва да се прекъсва

Страдам от ревматоиден артрит, ш Започнах лечение и всичко досега в идеално. Но се появи проблем, за който искам да се посъветвам с вас. Вследствие на лечението надебелях и се подух. Приятелите ми вече не могат да ме познаят, когато ме срещнат на улицата. Споделих за проблема си с ревматолога ми. Тя категорично отсече, че лечението трябва да продължи. Аз на своя глава много внимателно спрях всички лекар­ства. Но сега пак съм подута, а и проблемите със ставите отново се появиха. Аз съм на 67 години, пансионерка. Ле искам да дебелея и да се подувам. Искам лечение, което да има същото действие, но да не води до такива странични ефекти. Помогнете ми!

Веселина Ганчева – Варна

Все още не съществува медикамент или лечебен метод, който да води до трайно излекуване от ревматоиден ар­трит. Лечението на тази болест има няколко цели – да намали възпалението, болката и сковаността в засегнатите стави, да постигне и запази възмож­но най-добра функция на ставите, да предотврати деформацията и унищо­жението на засегнатите стави и да осъществи корекция, ако такива все пак настъпят. Стремежът към осигу­ряване на по-добро качество на живот е основен мотив на лечението.

Тъй като сте се отказали от ле­чението на своя глава, съветваме ви внимателно да прочетете следната информация и дано си дадете реална сметка за РИСКА, КОЙТО СТЕ ПОЕЛИ – ДА СТИГНЕТЕ ДО ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА!

Струва ли си? Как мислите?

Лечението е комплексно и включва използването на медикаменти от различни класове, физикална терапия и рехабилитация (балансирана комби­нация от упражнения и покой, както и протекция за ставите), хирургични ме­тоди, обучение за начин на живот, съо­бразен с болестта и т.н. Установено е, че ранно започнатото медикаментозно лечение осигурява по-добра прогноза за болните. Агресивното лечение е в със­тояние да подобри ставната функция, да намали увреждането на ставите и да предотврати инвалидизирането.

За съставяне на оптималния лечебен план се вземат предвид редица факто­ри като активност на болестта, вида и броя на засегнатите стави, общото състояние на пациента и социално-ико­номическия му статут.

ЛЕЧЕНИЕТО Е НАЙ-УСПЕШНО, КОГАТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ПРИ ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ЛЕКУВАЩИЯ ЛЕКАР, ПАЦИЕНТА И НЕГОВИТЕ БЛИЗКИ

В класическото медикаментозно лечение на ревматоидния артрит се използват две групи лекарства – бър­зо действащи лекарства от „първа линия“ и бавно действащи от „втора линия“ (наричат се още модифициращи активността на болестта лекарства). Медикаментите от „първата линия“ се използват, за да намалят болката и възпалението, докато бавно дейст­ващите лекарства от „втора линия“ предизвикват навлизане на болестта в ремисия и прекъсват прогресивния ход на ревматоидния артрит към тежко увреждане и деформиране на ставите. Медикаментите от „първа линия“ само временно облекчават симптомите на заболяването. Тези от „втора линия“ не са противовъзпалителни лекарства. Те се намесват на различни нива в осъ­ществяването на имунната атака и пос­ледващото увреждане на тъканите.

ВНИМАНИЕ!

Степента на агресивност на ревматоидния артрит (склонността за нанасяне на трайни, необратими увреждания в ставите, водещи до постепенното им унищожаване) варира при различните пациенти. При пациентите с не­обичайно леки и слабо деструктивни форми на ревматоиден артрит ходът на заболяването може да бъде добре контролиран (при това забо­ляване не се говори за оздравяване) при лечение само с покой, упражнения, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, В огромния процент от случаите обаче увреждането на структурата и функцията на ставите и инвалидизирането на пациентите се нама­ляват осезаемо при рано започнато лечение с модифициращите антиревматични лекарства от втора линия.

Пациентите се чувстват най-добре и резултатите са най-добри при започ­ване на това лечение в рамките на ме­сеци от поставяне на диагнозата. При повечето болни се налага добавянето на по-агресивни модифициращи лекарства към противовъзпалителното лечение с медикаментите от „първа линия“. Поня­кога модифициращите антиревматични лекарства се използват в различни комбинации помежду им.

Хирургичното лечение се налага при тежко засягане на ставите, мускулите и околоставните тъкани в хода на рев­матоиден артрит, както и при сериозно увреждане.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Лечението при ревматоиден артрит не трябва да се прекъсва

  1. Pingback: Лечението при ревматоиден артрит не трябва да се прекъсва . Лекува. —

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *